9. JANUAR 1992. MOŽE SE VEZIVATI SAMO ZA ZLOČINAČKE AKTIVNOSTI

Izvor: Haler Pregledano: 82 Postavljeno

9. januar 1992. može se vezivati samo za zločinačke aktivnostiDenis Bećirović / Vijesti.ba

Krajnje je vrijeme da zvaničnici manjeg bh. entiteta, napokon, shvate elementarnu pravnu činjenicu da je ovaj entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Svaki poku"scaron;aj uspostavljanja kontinuiteta bh. entiteta RS s nelegalnim, nepriznatim i samoprogla"scaron;enim tvorevinama je neprihvatljiv, "scaron;tetan i pravno neosnovan. Entiteti u državi Bosni i Hercegovini priznati su tek u Dejtonu, i kao takvi nemaju nikakakav kontinuitet i nisu historijski i demokratski formirane administrativno-teritorijalne jedinice, stoji u rekaciji Denisa Bećirovića potpredsjednik SDP BiH koju prenosimo u nastavku:
Nepo"scaron;tivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH otvoreno je pozivanje na nepo"scaron;tivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Nastavak ovakvog destruktivnog pristupa je svojevrsni poziv i uvertira u druga krivična djela protiv integriteta, suvereniteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine. Zato mora postojati odgovornost za antidejtonske i antiustavne poteze pojedinih političara iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta koji svojim antidejtonskim aktivnostima žele ru"scaron;iti ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.
Presudama najvi"scaron;ih svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno je da se 9. januar 1992. može vezivati samo za sljedeće zločinačke aktivnosti: agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, poku"scaron;aj stvaranja velike Srbije, genocid, kulturocid, zločine protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila u bosanskohercegovačkim gradovima, vandalska uni"scaron;tenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara. Dakle, i sudski i naučno je dokazano da je to jedan od najcrnjih datuma u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata.
Obilježavanje 9. januara je antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski čin neodgovornih političara u manjem bh. entitetu RS. Tog dana je grupa odmetnutih poslanika legalne Skup"scaron;tine Bosne i Hercegovine suprotno Ustavu proglasila stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom velike Srbije.
Srpski narod u Bosni i Hercegovini treba da se ugleda na antifa"scaron;iste Srbe koji su zajedno s antifa"scaron;istima iz drugih naroda učestvovali na zasjedanjima ZAVNOBiH-a, a nikako na presuđene ratne zločince koji su proklamirali politiku razdvajanja naroda i ukidanja odluka ZAVNOBiH-a.


(Vijesti.ba) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message