BARONESA HELIĆ: SRBIJA I HRVATSKA UZ PODRŠKU RUSIJE ŽELE RASPAD BiH, POTREBAN ODGOVOR

Izvor: Haler Pregledano: 77 Postavljeno

Baronesa Helić: Srbija i Hrvatska uz podr"scaron;ku Rusije žele raspad BIH, potreban odgovorFoto: Vijesti.ba

Situacija u zemljama Zapadnog Balkana, te prijetnje koje izazivaju nestabilnost i nesigurnost u regiji bile su teme rasprave u britanskom Domu lordova. Dio rasprave posvećen je i situaciji u BiH.


U uvodnom obraćanju baronesa Arminka Helić, britanska političarka bh. porijekla, prisjetila se preminulog biv"scaron;eg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, ističući da niko u Britanskom parlamentu nije tako dobro poznavao situaciju u BiH kao on. Podsjetila je da je Ashdown ulazio u Sarajevo i izlazio iz njega za vrijeme opsade, najduže u modernoj historiji."nbsp;
"quot;On je koristio svoje oči i u"scaron;i kako bi utvrdio ko je u ratu u pravu, a ko u krivu"quot;, podsjetila je na riječi BBC-evog Jeremyja Bowena.
Helić je napomenula da je BiH za vrijeme Ashdownovog mandata na mjestu visokog predstavnika pro"scaron;la kroz najuspje"scaron;niji period u postratnoj historiji.
"quot;Zbog njegove hrabrosti, odlučnosti i diplomatskih vje"scaron;tina, Bosna se uspjela oporaviti od najsurovijeg rata, natopljenog krvlju od ratnih zločina, genocida, organiziranih masovnih silovanja i ubijanja koja nisu viđena u Evropi od Drugog svjetskog rata. Kao visoki predstavnik, lord Ashdown uspje"scaron;no je uspostavio državnu vojnu komandu i nadgledao uspostavu pravosudnog sistema. Nadgledao je uspostavu jedinstvene državne obavje"scaron;tajne službe pod parlamentarnim nadzorom, jedinstvenu carinsku službu i pro"scaron;ireno Vijeće ministara. Nije se pla"scaron;io pogledati lokalne i regionalne političare u oči i izazvati ih. Kao rezultat toga, Bosna je nadživjela ljude kao "scaron;to su srbijanski predsjednik Slobodan Milo"scaron;ević i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji su nastojali raskomadati zemlju na etničkoj osnovi te Radovana Karadžića, Ratka Mladića i druge koji danas borave u zatvorskim ćelijama u Haagu"quot;, kazala je Helić.
Osvrćući se na stanje u regiji, Helić je istaknula velike promjene u posljednje dvije decenije. U tom je kontekstu izdvojila Sloveniju i Hrvatsku, koje su postale članice EU-a i NATO-a, te Albaniju i Crnu Goru koje su dio Alijanse, ali i Srbiju koja ima status kandidata za EU.
"quot;Bosna se održala uprkos kontinuiranim naporima da se zemlja razbije"quot;, poručila je.
Podsjetila je da je EU prepustile probleme u regiji domaćim liderima, ignorirajući činjenicu da mnogi od njih jedno govore u Washingtonu, Londonu i Briselu, a sasvim drugo kada se obraćaju domaćem stanovni"scaron;tvu i kada provode svoje politike.
"quot;Nažalost, Srbija i, u manjoj mjeri, Hrvatska, jo"scaron; uvijek omogućavaju svojim zastupnicima u Bosni da potkopavaju suverenitet zemlje, ohrabrujući HDZ da stvori treći, hrvatski, entitet unutar FBiH i koristi svoje članstvo u EU kako bi se to ostvarilo, "scaron;to u potpunosti podržava Rusija, vjerovatno zbog potencijala da se time doprinese raspadu zemlje. Srbija podržava secesioniste u manjem entitetu RS"quot;, istakal je ona
Helić je napomenula da je RS proslavila tzv. dan entiteta: datum iz 1992. godine kada su progla"scaron;avanjem vlastite države bosanski Srbi pokrenuli razarajući četvorogodi"scaron;nji rat u kojem je poginulo vi"scaron;e od 100.000 ljudi i ostavili milione raseljenih.
Ustavni sud BiH je 2015. godine, dodala je, dan RS-a proglasio za neustavan praznik, ali se on ipak proslavlja pod pokroviteljstvom entitetskog predsjednika čija je politika otcjepljenje od BiH i pridruživanje Srbiji.
"quot;Proslavi su prisustvovali premijerka i ministar odbrane Srbije, dok je predsjednik Srbije uputio čestitku. Nema sumnje o signalu koji se time "scaron;alje: zemlja koja teži članstvu u EU, Srbija, direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet susjedne zemlje. "Scaron;tavi"scaron;e, to čini skupa sa Rusijom, čiji je ambasador u Bosni prisustvovao tom događaju, zajedno sa ruskom paravojnom jedinicom koju simpatizira predsjednik Putin, takozvanim "bdquo;Noćnim vukovima"ldquo;, koji su se navodno borili u ruskom nezakonitom aneksiranju Krima i okupaciji istočne Ukrajine. Uoči parade, srbijanska premijerka je primila orden RS-a, koji je prethodno dodijeljen osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Plav"scaron;iću i "Scaron;e"scaron;elju"quot;,"nbsp; pojasnila je Helić.
Za razliku od perioda u kojem je Ashdown obna"scaron;ao dužnost u BiH, kada su sankcionirani svi oni koji su ugrožavali Dejtonski mirovni sporazum, Helić ističe kako to danas nije slučaj pa čak izostaje i saopćenje iz EU-a, SAD-a ili Velike Britanije.
"quot;Nadam se da će ministar podijeliti analizu ovih događaja i naznačiti koji su to planovi za diplomatski odgovor sa na"scaron;im evropskim partnerima. Pla"scaron;im se da se na"scaron;a "scaron;utnja interpretira kao zeleno svjetlo za daljnje djelovanje nekih lidera u regionu koji na taj način guraju svoju nacionalističku agendu unazad, držeći region u stanju stalne nesigurnosti i napetosti i držeći kao taoca budućnost miliona mladi ljudi"quot;, dodala je.
Konstatirala je da se svaki problem u regiji reflektira na BiH te da se efektivnost britanske politike prema Zapadnom Balkanu može mjeriti na osnovu toga da li osigurava ili dozvoljava dalju destabilizaciju BiH.
"quot;Ne možemo priu"scaron;titi nestabilnost Balkana, dominaciju Rusije ili regiju označenu narkoticima, trgovinom oružjem i ljudima te radikalizacijom"quot;, istakla je Helić."nbsp;
"quot;Naročito kada je u pitanju Bosna, moramo razjasniti da će OHR imati podr"scaron;ku, pa i kada je u pitanju kori"scaron;tenje bonskih ovlasti, sve dok zemlja ne odmakne na putu ka članstvu u NATO-u i EU"quot;, poručila je Helić.
"nbsp;
(Vijesti.ba) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message