BOSNI I HERCEGOVINI JE HITNO POTREBNA GRAĐANSKA SVIJEST!

Izvor: Haler Pregledano: 70 Postavljeno

Bosni i Hercegovini je hitno potrebna građanska svijest!


Autor Edin OsmančevićFoto: Tanjug/Tanja Valič


Raduje me činjenica da je neustavna proslava manjeg bh. entiteta ukazala na kakav-takav rast građanske svijesti u kojoj građani počinju shvatati da je njihova etnička fiksacija ustvari njihova najveća PREVARA. Promjene neće doći od političara koji se brinu o nebitnim stvarima, a najvi"scaron;e o svojim džepovima, već samo od građana.
Samo nekih 200 metara od glavnog Trga Krajine u Banjaluci, gdje se održavao cirkus proslave Dana RS-a se nalazi slovenačka ambasada pred kojom svakog dana dugačke povorke mladih ljudi po čitav dan čekaju nadajući se vizi i spasu. Mladi se iseljavaju u Sloveniju, Austriju, Njemačku jer u RS-u nemaju osnovna građanska prava "scaron;to je jo"scaron; jedan od pokazatelja karaktera dana"scaron;nje korumpirane vlasti. Da li je njih neko pitao, da li im je do slavlja ili ne? Sumnjam! Isto kao "scaron;to znam da se pokret "bdquo;Pravda za Davida"ldquo; javno distancirao od proslave tako znam i da je izostala istinska podr"scaron;ka ovom događaju omalovaženih i razočaranih građana jer svijest o prevari raste. Građani su do gu"scaron;e u dugovima, o tome govore i podaci o prosječnoj zaduženosti po stanovniku RS koja je na kraju septembra prethodne godine iznosila 2.676 KM, "scaron;to je za 153 KM vi"scaron;e nego krajem 2017, dok je njihova ukupna zaduženost bila ne"scaron;to veća od tri milijarde KM.


Logika nas uči da je neizvr"scaron;avanje odluke Ustavnog suda BiH krivično djelo. Uprkos odluci koju je donio Ustavni sud BiH vezano za 9. januar, zatim privremenoj mjeri kojom je zabranjeno održavanje referenduma, svjedoci smo da se ovaj dan slavi a referendumi sprovede. I pticama na grani je jasno ko stoji iza cijele ove priče oko opstruiranja odluke Ustavnog suda vezano za 9. januar, ko i kako vuče konce u Republici Srpskoj na političkom nivou kad se radi o slučaju "lsquo;referendum"rsquo;, a i svim drugim političkim de"scaron;avanjima u manjem bh. entitetu. Logično pitanje koje se postavlja je "ndash; "bdquo;Za"scaron;to Ustavni sud ni u jednom u slučaja nije reagovao i izdao nalog tužiteljstvu da podigne optužbe zbog nesprovođenja svojih odluka?"ldquo;

O opstrukcijama VSVT-a se mnogo toga zna, ba"scaron; kao i činjenica da je glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz Republike Srpske. Danas niko vi"scaron;e ne postavlja pitanja "scaron;to je sa osumnjičenim u predmetu Pavlović banke, kupovine vile u Beogradu, gdje postoje ozbiljne osnovane indicije da je oprana veća količina novca? Za"scaron;to nije podignuta optužnica u slučaju Bobar banke? Sva ova pitanja bez odgovora potkopavaju povjerenje građana u bh. institucije poručujući nam kako se kriminal isplati.

Prilikom svoje posljednje posjete Bosni i Hercegovini, Kristijan Dan Preda (Cristian), specijalni izvje"scaron;tač Evropskog parlamenta za BiH je izjavio da u protekle 3 godine EU nije uspjela uvjeriti partnere iz Paralamenta BiH da dođu u Brisel i zamolio da javnost, medije i građane da od predstavnika u Parlamentarnoj skup"scaron;tini BIH traže da sarađuju u Evropskom parlamentu. Ova izjava je najbolje primjer da korumpiranim političarima nije stalo do pravne države koja će procesuirati politički kriminal. Dakle EU nas moli da započnemo konačno raditi na pristupu formiranjem zajedničkog tijela. Vi"scaron;e je nego jasno da, prije svega zastupnici RS-a, se svjesno opstruiranje formiranje zajedničkog odbora pravadajući se drugačijim stavovima o funkcioniranju poslovnika o radu odbora, "scaron;to je nonsens.

Kako bh. institucije ne rade svoj posao, raduje me činjenica da je neustavna proslava manjeg bh. entiteta ukazala na kakav-takav rast građanske svijesti u kojoj građani počinju shvatati da je njihova etnička fiksacija ustvari njihova najveća PREVARA. Promjene neće doći od političara koji se brinu o nebitnim stvarima, a najvi"scaron;e o svojim džepovima, već samo od građana. Etničke podijele se moraju prevazići i iskreno se nadam da hoće. Kao uslov i zalog pravde i na"scaron;e bolje budućnosti u kojoj će ostajati i mladi i stari! nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message