BRANKO SMRČEK O DEL VECHIU I DRAGANU ČOVIĆU : I MATER BI PRODALI

Izvor: Haler Pregledano: 76 Postavljeno

Branko Smrček o Del Vechiu i Čoviću: I mater bi prodali


Foto: Vijesti.ba

U povodu posthumnog odlikovanja ratnog zločinca Slavka Lisice (rukovodio artiljerijskim napadom na "Scaron;ibenik) tokom jučera"scaron;nje neustavnog "quot;dana RS-a"quot;, te prisustvu banjalučkoj proslavi Dragana Čovića i hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vechia razgovarali smo s Brankom Smrčekom, predsjednikom Udruge hrvatskih branitelja obojelih od PTSP-a "Scaron;ibensko - Kninske županije.


On je kazao kako je odlikovanje Lisice sramotno, da je on za njih zločinac, a da su Čović i Del Vechio samo političari koji se okreću kako vjetar pu"scaron;e.
"nbsp;
- "Scaron;to je za nas grozno, za njih (u Banjoj Luci, op. a.) je on heroj. Za nas je Lisica ratni zločinac, za njih je on heroj. I to se ne da promijeniti dokle god oni neće priznati da su vodili agresorski rat. Kada oni to priznaju, onda će i te ratne zločince, koje smo mi osudili, priznati da su oni ratni zločinci - rekao nam je na početku razgovora Smrček.
"nbsp;
Upitali smo ga kako gleda na to da su proslavi neustavnog "quot;dana RS-a"quot; na kojoj je posthumno odlikovan zločinac Slavko Lisica prisustvovali i Dragan Čović predsjednik HDZ BiH i Ivan Del Vechio ambasador Republike Hrvatske u BiH.
"nbsp;
- Sve "scaron;to ste pomenuli te ljude, oni su političari. A moje osobno mi"scaron;ljenje i kako čujem od mojih članova Udruge je da bi političar svoju rođenu mater prodao za stolicu. Prema tome, oni se savijaju kao grana na vjetru. Koji vjetar pu"scaron;e, oni se njemu povinuju i nikakvo čudo nije. Taj Čović, "scaron;ta je napravio za Hrvate u Bosni i Hercegovini? Iz godine u godinu sve ih je manje u Bosni i Hercegovini i sve manje imaju prava. A isto tako veleposlanik Hrvatske Del Vechio. To je na krilima Evropske unije da sa susjedima treba biti dobar i oni će ići tamo, bez obzira "scaron;ta narod o tome misli - rekao nam je Smrček.
"nbsp;
Pitali smo ga da li osuđuje njihovo jučera"scaron;nje prisustvo u Banjoj Luci, obilježavanju neustavnog dana RS-a.
"nbsp;
- Ako je Ustav Bosne i Hercegovine (Ustavni sud, op. a.) zabranio i rekao da je to protustavno, onda takve osobe ne bi smjele biti tamo. Prema tome, onaj ko ide tamo, znači da priznaje taj dan. Neko je Del Vechiu dao mig i odobrenje da ide tamo. Treba ih pitati ko je to? Da li je to ministrica vanjskih poslova (Marija Pejčinović-Burić), da li je to predsjednica Republike (Kolinda Grabar Kitarović), to treba ispitati jer ja ne vjerujem da je on samostalno oti"scaron;ao tamo. Ako jeste, onda na"scaron;a ministrica vajskih poslova u saradnji s predsjednicom i premijerom neka daju takvu izjavu i smijene čovjeka. Ali, ja čisto sumnjam da je on samovoljno oti"scaron;ao tamo. Jer, to nije znate: "quot;Zovete me jučer, da dođem danas na neku proslavu"quot;. Te pozivnice se "scaron;alju mnogo ranije i naravno na njih se treba očitovati. Neko mu je dao zeleno svjetlo da se očituje da će doći tamo - naglasio je Smrček.

(Vijesti.ba / Faktor) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message