Čistiji zrak u domu

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 118 Postavljeno

Kažu kako bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i to za samo šest sati od stavljanja biljke u prostor

U studiji objavljenoj u časopisu Environmental Science & Technology testirano je više od 20 vrsta usisivača koji su se razlikovali po robnoj marki i starosti. Otkrili su da je svaki od njih ispuštao prašinu, bakterije i alergene u zrak koji potom ulaze u pluća. Ali, kod starijih modela, a i onih s neadekvatnim filterom, zagađenje zraka je bilo puno ozbiljnije. Najbolji izbor su usisivači s visoko učinkovitim filterom za hvatanje sitnih čestica.
image
Nagomilane dlake vaših ljubimaca i sve ostalo što ispada s njih mogu izazvati kihanje i šmrcanje kod ukućana. Najbolji način zaštite od alergijskih reakcija je držanje dlakavih ljubimaca što dalje od platnenog namještaja i tepiha.


Također, potrebno je češće čistiti i usisavati kuću. Ako ste alergični na pelud, tada trebate četkati i prati kućne ljubimce češće jer skupljaju pelud koja se hvata na dlaku dok trče po prirodi. Većina proizvoda za čišćenje domaćinstva prepuna je potencijalno opasnih hemikalija koje u tijelo mogu ući udisanjem te kroz kožu i ugroziti zdravlje. Bolji izbor su sredstva za čišćenje bazirana na prirodnim sastojcima, kao što su limun, ocat i soda bikarbona.


Postoje i biljke koje filtriraju zrak u domu te pomažu smanjivanju količine plijesni. Jedna od njih je i bršljan, a do tog zaključka došli su stručnjaci u NASA nakon proučavanja kućnih biljaka. Kažu kako bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija, i to za samo šest sati od stavljanja biljke u prostor.


Ladice od frižidera bi trebalo često čistiti, odnosno držati ih sterilnim koliko je moguće jer znaju skrivati masu opasnih mikroorganizama, uključujući E. coli, salmonelu... Ove bakterije mogu dovesti do trovanja hranom, ali i težih slučajeva poput zatajenja bubrega. Sredstvo za dezinfekciju napravite sami od tri neškodljiva sastojka: Pola litre vode, 50 ml medicinskog alkohola, nekoliko kapi eteričnog ulja s antibakterijskim svojstvima, na primjer od limuna, lavande ili čajevca. Sve stavite u bocu s prskalicom, promućkajte i pošpricajte malo po površini koju dezinficirate i obrišite.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message