Čuvajte sebe i prirodu

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 55 Postavljeno

Ona nije naša i moramo je zaštititi da ostane jednako lijepa i drugim ljudima i naraštajima koji dolaze iza nas

Šume su vrlo važne za okoliš i imaju nezamjenjive uloge - one pročišćavaju zrak i daju kisik, pročišćuju i vodu te smanjuju utjecaj stakleničkih plinova. One stabiliziraju tla, odlična su mjesta za odmor i rekreaciju, a njihova vrijednost je nemjerljiva. Zato treba paziti da ih čuvamo što bolje. Ne zaboravite sljedeća pravila. U šumi nikada ne ostavljajte automobil, parkirati se možete i pred njom. Šuma nije smetljište i ne služi odlaganju otpada. Nikako u njoj ne ostavljajte krupni otpad, niti bacajte vlastito smeće. Kao i u zaštićenim parkovima, uvijek ga pokupite sa sobom.


Brinite o stablima i nemojte ih uništavati. Prema grmlju i biljkama odnosite se s poštovanjem i nemojte ih čupati, uništavati ni paliti. Vatra u šumi posebno je opasna i brzo se može proširiti, pa ugroziti čak i naselja. Ne ugrožavajte ni životinje. Divlje životinje nikako nemojte loviti ni odnositi sa sobom kući. Ne samo da time štetite njima nego dovodite i sebe u opasnost jer one mogu biti prenosioci mnogih bolesti.


Evo još nekih pravila kojih se treba držati u prirodi, gdje god se nalazili. U prirodi se, prije svega, ne smije koristiti deterdžent za pranje rublja, suđa ili tijela. On je vrlo otrovan koliko god bio “biorazgradiv”. Samo jednom kapi deterdženta mogu se ubiti svi živi organizmi u čak sto litara vode. Umjesto deterdženta, koristite običan sapun, on je manje opasan. Ako želite u prirodi oprati posuđe, operite ga bezopasnim materijama kao što je pepeo od izgorenog drveta.


Nikako ne jedite tek ubrane biljke iz prirode, pogotovo one o kojima malo toga znate. Prepoznati jestive biljke i razlikovati ih od otrovnih, vrlo je komplicirano. Samo stručnjaci smiju brati biljke iz šume za hranu. Neke otrovne biljke čak i nalikuju na one koje inače jedemo, naprimjer, sjemenke divljeg badema izgledaju isto kao one pitomog, a samo 10 sjemenki divljeg badema može ubiti čovjeka.


Budite oprezni u prirodi jer se lijepi izlet lako može pretvoriti u opasnost. Čuvajte sebe i čuvajte prirodu. Ona nije naša i moramo je zaštititi da ostane jednako lijepa i drugim ljudima, pogotovo naraštajima koji dolaze iza nas.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message