Davor Butković alias Ivan Violić nakon države i Ministarstva financija, nastavio niz utaja i prevara

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 88 Postavljeno

Petar Pripuz, zagrebački kralj otpada i blizak prijatelj Milana Bandića, prijavio je bivšeg političkog komentatora Jutarnjeg lista Davora Butkovića zbog kaznenog djela prijevare te je od DORH-a zatražio provođenje istrage. Naime, Pripuz je Butkoviću posudio 250 tisuća kuna još 2012. godine koje ovaj nikada nije vratio, piše Index.hr.


Županijski sud u Zagrebu ovih dana oslobodio je Butkovića, odnosno odbacio zahtjev za provođenje istrage protiv njega, s obrazloženjem da je Pripuz bio svjestan rizika posudbe novca jer je znao da je Butković lošeg financijskog stanja, kao i da je bez prihoda.


 


No krenimo redom.


Index doznaje: Davor Butković državi je dužan 755 tisuća kuna!


Ovrha: Glavni moralist Jutarnjeg lista Davor Butković dužan je Ministarstvu financija najmanje 1,6 milijuna kuna


Index je u ožujku 2012. godine otkrio kako potraživanja države prema glavnom komentatoru Jutarnjeg lista Davoru Butkoviću iznose najmanje 754.869,04 kuna, i to zbog poreznog duga. Država se upisala na nekretninu, odnosno Butkovićevu kuću na Pantovčaku, a tadašnji glavni komentator Jutarnjeg lista rekao nam je tada kako je dug isplatio u cijelosti.


Da to nije točno, jasno je i danas jer je Butković, prema posljednjem dokumentu Ministarstva financija o poreznim dužnicima, dužan državi najmanje 2,9 milijuna kuna. No vratimo se u 2012. godinu.


 


Obećavao novac od prodaje knjige o restoranima i vinima


Te godine Butković se obratio Pripuzu za pomoć tvrdeći da mu je sve račune blokirala država i da se boji ovrhe nad kućom na Pantovčaku. Butković se u to vrijeme u svojim kolumnama u Jutarnjem listu uglavnom bavio problemima hrvatske države i sugerirao kojim bi putem Hrvatska trebala ići, a usto je često dijelio i moralne lekcije hrvatskim političarima.


Pripuz mu je odlučio pomoći i 27. rujna sklopili su ugovor o zajmu težak 250 tisuća kuna, s obvezom povrata u roku od šest mjeseci od primitka novca. Butković je tada govorio Pripuzu kako će sigurno vratiti novac u dogovorenom roku jer očekuje novac od izdavanja knjige o vinima i restoranima, kao i da radi PR za Agrokor Ivice Todorića.


No Butković taj novac nije vraćao, a ubrzo se prestao javljati na Pripuzove pozive i upite da mu vrati novac. Krajem 2013. Pripuz je Butkovića prijavio za kazneno djelo prijevare.


Istraga DORH-a protiv Butkovića na kraju je ipak odbačena, a Županijski sud ovih dana potvrdio je odluku kako kaznenog djela nema jer je Pripuz dobro znao kome posuđuje novac.


 


Posudio novac iako je znao da osoba nema nikakve prihode


"U odnosu na navedeno kazneno djelo ispravna je ocjena suca istrage kako je nesporno utvrđeno da je oštećeniku Petru Pripuzu bila dobro poznata loša financijska situacija okrivljenog Davora Butkovića koji mu je činjenice u vezi toga iznio, navodeći čak da su mu svi računi blokirani i da se boji ovrhe nad kućom na Pantovčaku, pa kada je unatoč tome odlučio pozajmiti iznos od 250.000,00 kuna, osobi koja u tom trenutku nije imala nikakve sigurne izvore prihoda iz kojih bi navedenu svotu mogla vratiti u ugovorenom roku od šest mjeseci, iako je naveo da očekuje povrat pozajmica odnosno priljev novca od izdane knjige, pravilno je sudac istrage zaključio da sve naprijed navedeno ukazuje da je oštećenik pristao na poslovni rizik takvog zajma, odnosno da je bio svjestan da se radi o rizičnom pravnom poslu u koji je dobrovoljno ušao", stoji u obrazloženju presude Županijskog suda u Zagrebu. Butković je, napomenimo i to, pisao za Jutarnji list sve do 2014. godine.


Podsjetimo, prema posljednjoj objavi Porezne uprave, Davor Butković dužan je 2,955 milijuna kuna poreza. Glavni moralist Jutarnjeg lista 2012. godine uvjeravao nas je kako je dug platio sugerirajući da riječ o grešci.


 


Pričao da je platio, a dug je rastao


"Želio bih Vas obavijestiti da je porezni dug o kojem pišete plaćen u siječnju 2010. godine kreditom Zagrebačke banke, uz zalog dvije nekretnine, ukupno trostruko vrednije od iznosa kredita", pismeno se očitovao glavni komentator Jutarnjeg lista Davor Butković 2012. godine na upit Indexa.


No to, naravno, nije bilo točno, a dug je rastao iz godine u godinu.


U razgovoru za Index 2013. godine, Butković nam je rekao kako trenutačno "mjesečno uplaćuje oko 20 do 30 tisuća kuna" i da "vjeruje da će ukupni dug sanirati do kraja rujna 2013. godine".


No ni to, kako se ispostavilo, nije bilo točno.


Davor Butković - rješenje by Index.hr on ScribdDnevnik.ba


Glavne rubrike: 
Događaji rubrike: 
Egida: 
Bivši glavni moralist Jutarnjeg lista
Kratki opis: 
Index je u ožujku 2012. godine otkrio kako potraživanja države prema glavnom komentatoru Jutarnjeg lista Davoru Butkoviću iznose najmanje 754.869,04 kuna, i to zbog poreznog duga. Država se upisala na nekretninu, odnosno Butkovićevu kuću na Pantovčaku, a tadašnji glavni komentator Jutarnjeg lista rekao nam je tada kako je dug isplatio u cijelosti.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message