Elitne žene snajperisti čuvaju Kim Jong-una, djeluju kao civili i spremne su za izvođenje atentata

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 46 Postavljeno

Sjeverna Koreja s milijun aktivnih vojnika četvrta je vojna sila na svijetu. Više imaju samo SAD (1,347.300), Indija (1,395.100) i Kina (2,183.000). Ne treba zaboraviti još i 5,5 milijuna u rezervi. Znači, gotovo 25 posto stanovnika te zemlje je uključeno u 'ratne igre'.


Kim Jong-un za vojne potrebe godišnje troši 10 milijardi dolara, čak 22 posto BDP-a. Valjda zbog toga ne čudi da većina stanovnika gladuje, a da su vojnici jedini koji imaju osigurane dnevne obroke, piše Dnevni avaz.


A najvažniji dio te mašinerije su specijalne snage. Sjeverna Koreja ima ukupno 200.000 specijalaca, nijedna zemlja na svijetu nema ih toliko. Posebno mjesto imaju brigade ženskih snajperista. Ima ih u svakom rodu vojske. Uvježbane su da djeluju u pozadini kao civili.


U njihove zadatke spadaju i misije atentata na važne vojne i političke osobe u Južnoj Koreji. Sjevernokorejci kopirali su sovjetski model iz Drugog svjetskog rata.


Sovjetske snajperistkinje bile su strah i trepet za nacističke vojnike. Ljudmila Pavličenko bila je najuspješnija snajperistkinja u povijesti, ubila je više od 300 nacista, a nadimak joj je bio 'Gospođa Smrt'.


Kim Jong Un očigledno vjeruje da i njegove 'cure' mogu biti ubitačne ako počne rat na korejskom poluotoku.


Sjevernokorejci imaju ukupno osam snajperskih brigada, tri za standardnu vojsku, tri za zrakoplovstvo i dvije za mornaricu. Dio snajperista obučen je i za političko djelovanje, odnosno subverziju protiv aktualne južnokorejske vlasti.


Vjeruje se kakoje vojska Kim Jong Una izgradila veliki broj tunela ispod demilitarizirane zone uz pomoć kojih bi ušli u Južnu Koreju. Koliko bi daleko stigli je drugo pitanje.


Kimova vojska nije baš najmodernije opremljena, tenkovi datiraju još iz 60-ih godina prošlog vijeka, a slična je priča i sa zrakoplovima. Procjena je da bi Južna Koreja nanijela velike gubitke sjevernokorejskim komandosima u njihovim pokušajima da dođu do Seula.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
elitne jedinice
Kratki opis: 
Kim Jong Un očigledno vjeruje da i njegove 'cure' mogu biti ubitačne ako počne rat na korejskom poluotoku.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message