Fasciniran Dubaijem, Bandić želi Zagreb na vodi

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 24 Postavljeno

Projekt se komparira s Beogradom na vodi kojeg se naziva kontroverznim, uz podsjećanje na snažna protivljenja u samom glavnom gradu Srbije

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u četvrtak se vratio iz trodnevnog službenog posjeta Dubaiju, gdje je počeo pregovore s tvrtkom Eagle Hills o realizaciji projekta Grad u gradu, ranije Zagrebački Manhattan, a po povratku u Zagreb obratio se novinarima.


“Bilo je fascinantno, to je grad s poviješću nepunih 80 godina, koji je uzimajući centimetar po centimetar od mora i pustinje, izrastao u najatraktivniju europsku metropolu od tri milijuna ljudi“, izjavio je Bandić.


Dio medija obrušio se na gradonačelnika zbog navodnog nepoznavanja geografije, jer je po povratku “mislio da je bio u Europi”, ali to je specifičan stil Bandićeve duhovite komunikacije kojom zbunjuje i najbolje analitičare. Njemu gafovi samo pomažu, zaključuje onaj pametniji dio sedme sile.


U bojama šahovniceU čast izaslanstva Grada Zagreba koje je predvodio gradonačelnik glavnog grada Hrvatske, u utorak je u Dubaiju najviša građevina na svijetu Burj Khalifa zasvijetlila u bojama hrvatske zastave. Taj impresivni prizor preplavio je gotovo sve ovdašnje medije. Registriraju se detalji posjeta. Prema službenom priopćenju, zagrebački gradonačelnik se odazvao na poziv gradonačelnika Dubaija Dawooda Abdulrahmana al-Hajirija s kojim se sastao i razgovarao o suradnji dva grada u području gospodarstva i turizma. Također, prema službeno najavljenom programu, Bandić se sastao i s direktorom kompanije Emaar Properties Mohamedom Alabbarom.


Kako se navodi, Bandić i Alabbar potpisali su memorandum o razumijevanju u kojem su se dogovorili o načinu provođenja projekta Grad u gradu od razvoja do realizacije. Zagrebački Jutarnji list ranije je objavio da građevinski tajkun Mohamed Alabbar, osnivač kompanije Emaar Properties, koja je među ostalim vlasnik Burj Khalife i Dubai Malla, a koja stoji i iza projekta Beograd na vodi, predstavlja i tvrtku Eagle Hills, grupaciju investitora iz Abu Dhabija. Tvrtku Eagle Hills Grad Zagreb je nedavno odabrao za izgradnju Grada u gradu nakon javnog poziva na koji su se odazvale sa svojim ponudama tri kompanije.


Žrtvovanje zelenilaPovjerenstvo za razmatranje pisma namjere za mogućeg partnera odabralo je tvrtku Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer su njezine reference okarakterizirane optimalnim za buduću suradnju s obzirom na to da njezini projekti tretiraju cjelovite urbane zone, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Zagreba.


Javni poziv potencijalnim investitorima za iskaz interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta Grad u gradu kojem je svrha “preobrazba prostora u novo inovativno gradsko područje mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena koje bi postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba“, Grad Zagreb objavio je 13. prošlog mjeseca i trajao je do prvog dana ovog mjeseca.


Prema dostupnim informacijama, zagrebački Grad u gradu je predviđen na prostoru Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara, koji će koštati od 1 do 1,5 milijardi eura. U dijelu javnog prostora ovaj projekt komparira se s Beogradom na vodi kojeg se naziva kontroverznim, uz podsjećanje na snažna protivljenja u samom Beogradu, dok su se u Zagrebu zasad pobunili samo pojedinci iz arhitektonske struke zbog eventualnog žrtvovanja zelenog prostora Hipodroma i činjenice da je dio Velesajma pod zaštitom kao kulturna cjelina.


Bandić je najavio da će javnost sve informacije dobiti pisanim putem. Iz Gradske uprave neslužbeno kažu da idejnog rješenja za Grad u gradu još nema, ali da će se sve raditi u suradnji sa strukom i Zagrepčanima.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message