Financial Times: EU bi mogla napraviti povijesnu grešku na Balkanu

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 7 Postavljeno

EU bi mogla učiniti povijesnu grešku na Balkanu, jer lideri Unije na summitu u lipnju trebaju odlučiti o pristupnim pregovorima s Albanijom i Severnom Makedonijom. Odluka treba biti jednoglasna, ali neke zemlje, poput Francuske i Nizozemske oklijevaju sa sljedećom fazom proširenja Unije, naveo je FT.


Francuzi žele da se EU fokusira na svoje reforme, jačanje zone eura i izbjegavanje mjera koje bi mogle jačati nacionalističke i populističke struje. Međutim, to bi se moglo okrenuti protiv Unije, koja smatra da Balkan drži pod kontrolom, smatra FT.


Britanski list navodi primer rješavanja spora između Sjeverne Makedonije i Grčke, čime je Skoplje pokazalo da odustaje od ultranacionalizma prethodnika. Narod Sjeverne Makedonije možda će se zapitati hoće li EU ikada otvoriti svoja vrata ako hrabra diplomacija i vješto upravljanje nacionalnim dimenzijama konflikta oko imena ne budu nagrađeni pristupnim pregovorima, naveo je list.


Takvo kašnjenje bi odložilo reforme u Sjevernoj Makedoniji, potkopalo borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a to bi moglo oživjeti i makedonski šovinizam, ocjenjuje list.


"Ako vrata EU ostanu zatvorena, umjerene struje mogu biti diskreditirane. Međutim, postoji i opasnost da vrata budu otvorena Sjevernoj Makedoniji, a Albanija bude ostavljena da još čeka. Takva inicijativa bi bacila ulje na vratru panalbanskog nacionalizma", navodi FT i dodaje da bi postojao rizik od eksplicitnijeg oživljavanja ideje "velike Albanije".


Britanski list u daljoj analizi predviđa da bi takav scenarij dodatno potkopao napore o rješavanju pitanja između Beograda i Prištine i pojačao tenzije između Bošnjaka, Hrvatska i Srba u BiH.


"Ako se pojača regionalna nestabilnost zbog stidljivosti EU, tada će se stvoriti pogodno tlo za strano miješanje", dodaje list navodeći utjecaje Rusije, Turske i Kine.


Oni koji kritiziraju proširenje EU, u pravu su kad kažu da je u balkanskim zemljama kvalitet demokracije i pravne države niži u odnosu na norme EU. Ali će povjerenje regije u EU i entuzijazam njenog naroda za teške reforme neophodne za članstvo biti umanjeni ako EU na summitu u lipnju ne uputi pozitivan signal, dodao je britanski list.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
analiza
Kratki opis: 
EU ne bi trebala odustati od Balkana, a neispunjena obećanja o članstvu bi mogla oslabiti umjerene i reformske struje u regiji, ocijenio je ´Financial Times´

Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
Opis slike: 
Ilustracija
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message