Folija uvijek pri ruci

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 55 Postavljeno

Otkrivamo vječnu dilemu ima li aluminijska folija pravu i krivu stranu • Nekoliko savjeta za upotrebu u domu

Svako pakiranje folije ima sjajnu i mat stranu koju svako koristi na različit način. U nastavku otkrivamo postoji li razlika. Teorija o upotrebi aluminijske folije u kuhinji kod svakoga je drugačija. Zagovornici pripremanja hrane na sjajnoj strani reći će da reflektira više topline pa jelo na kraju ima hrskaviju koricu, dok oni koji preferiraju kuhanje na mat strani smatraju kako ona bolje provodi toplinu i stvara ujednačenu površinu za pečenje.


Istina je da aluminijska folija nema pravu i krivu stranu i na koji god način je koristite, ustvari ste u pravu.


Razlika u finišu stvar je proizvodnje, objašnjavaju stručnjaci iz američkih Reynolds Kitchens koji već 70 godina proizvode sve što vam je ikada trebalo u kuhinji. Folija se kod proizvodnje valja u slojevima. To je proces u kojem se folija pomoću topline i zatezanja dovodi do željene debljine.


Dva sloja folije obrađuju se u isto vrijeme kako ne bi došlo do pucanja. Na mjestima gdje jedan sloj folije dotiče drugi nastaje mat strana. A sjajna strana nastaje na mjestima koja nisu u doticaju.


Osim u kuhinji, možete je upotrebljavati i u ostatku doma na različite načine. Zato vam donosimo i 10 genijalnih upotreba aluminijske folije u domu. Skinite hrđu s tuša, česme ili ostalih zahrđalih površina. Napravite kuglu od folije i njom dobro izribajte područje zahvaćeno hrđom. Naoštrite makaze. Postupak je jednostavan - presavijte veliki list folije šest puta, zatim nekoliko puta zarežite u nju i škare će automatski postati oštrije. Riješite se statičkog elektriciteta iz odjeće. Od folije napravite lopticu veličine šake koju prije sušenja morate ubaciti u sušilicu za rublje ili u perilicu s funkcijom sušenja. Loptica će ukloniti statički elektricitet. Nakon upotrebe ne trebate je baciti, nego je možete koristiti mjesecima ili sve dok ne primijetite da je previše oštećena. Kako biste pojačali djelovanje radijatora ili sačuvali toplinu u prostoriji te kako se ona ne bi gubila u ovim hladnim danima, omotajte komad šperploče aluminijskom folijom, zatim je stavite iza radijatora i biće vam puno toplije.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message