Inicijativa za zaštitu Nacionalnog parka Sutjeska

Izvor: Istinito.com Pregledano: 290 Postavljeno

Inicijativa za zaštitu Nacionalnog parka Sutjeska

Građanskom inicijativom potpisivanja peticije kojom se od Narodne skupštine RS traži donošenje zaključka da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije od javnog interesa, nastavlja se Bitka za Sutjesku.


Potpisivanje peticije gdje građani mogu da daju svoj glas za odbranu Nacionalnog parka Sutjeska biće organizovano na 12 lokacija od 22. do 28. januara 2015 u Banjaluci, Foči, Prijedoru, Prnjavoru, Novom Gradu, Bijeljini, Doboju, Čelincu, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Zelenkovacu i Loparama.


- Gradnja hidroelektrana po Zakonu o nacionalnim parkovima je moguća samo ukoliko su iste proglašene javnim interesom. Zato je važno da se ovim planiranim hidroelektranama ukine neopravdano dodijeljen status javnog interesa. Nakon više od dvije godine kampanje, smatramo da je vrijeme da se građani i građanke izjasne po ovom pitanju", rekla je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu. 


Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.


- Struka, lokalna zajednica, civilni sektor i šira javnost se oštro protive gradnji ovih hidroelektrana, ukazujući na dugoročne posljedice i ekonomsku neisplativost tog projekta. Da li je moguće da 13 MW privatne investicije može da bude iznad osnovnih principa po kojima je osnovan taj nacionalni park prije više od 50 godina?", kazao je Đorđije Milanović iz Arbor Magne.


Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.


Investitor "Drina Hydro Energy" iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message