INZKO JE ZAGONETAN: "DANAS NEĆU KORISTITI BONSKE OVLASTI, A SUTRA..."

Izvor: Haler Pregledano: 12 Postavljeno

INZKO ZAGONETAN: "quot;Danas neću koristiti bonske ovlasti, a sutra..."quot;

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini za N1 je kazao da je dobio veliku Vijeća sigurnosti UN-a tokom predstavljanja izvje"scaron;taja za Bosnu i Hercegovinu. On je u Danu uživo govorio o bonskim ovlastima, njihovoj upotrebi - ali i o optužbama koje dobija na svoj račun od građana i političara u BiH.

"quot;Važno je da sam kao nikada ranije dobio podr"scaron;ku članica Savjeta bezbjednosti. Četiri članice su pričale o bonskim ovla"scaron;tenjima. Prvi put se za deset godina vr"scaron;ila debata"quot;,kazao je Inzko u uvodu.
"quot;Koristile su se one 750 puta u pro"scaron;losti. Oni su to prihvatili. Nisu željeli da kažu da ih nema. Prvi put poslije dugo godina se o tome pričalo i naravno - to uključuje kori"scaron;tenje"quot;, kazao je Iznko za N1.
Kada će početi koristiti bonske ovlasti. Kada je trenutak?
"quot;Kada bude dobar trenutak - to neću reći na televiziji"quot;,"nbsp;izjavio je Inzko.


On je u svom izvje"scaron;taju etiketirao sve one koji će činiti vlast na nivou BiH. Za N1 je kazao da je do"scaron;lo do određenog preusmjerenja i druge klime "scaron;to se međunarodne zajednice tiče.
"quot;O bonskim ovlastima se nije govorilo godinama. To znači da se ne"scaron;to desilo u BiH. Govorilo se sada vi"scaron;e o tome nego ikad. Postoje neki nesporazumi, bonska ovla"scaron;tenja postoje od početka, ali aktivirala se 1997. godine, kada se vidjelo da Carl Bildt ne može ubrzano raditi. Danas neću koristiti bonska ovla"scaron;tenja. Sutra ćemo vidjeti "scaron;ta će donijeti dan"quot;, poručio je u razgovoru sa Zvonkom Kom"scaron;ićem.
Inzko je rekao da je politika međunarodne zajednice takva da uvijek čeka poteze lokalnih vlasti, odnosno sudstva i tužila"scaron;tva - a ako se oni iscrpe, onda bi međunarodna zajednica počela da razmi"scaron;lja o narednom koraku.
"quot;Ljudi koji kažu da Inzko treba da povuče potez nisu i"scaron;li na Ustavni sud, u Tužila"scaron;tvo, odmah pozivaju Inzka. Treba iscrpiti domaća sredstva - pa onda doći kod mene"quot;, poručio je "scaron;ef OHR-a. nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message