Istražitelji: Terorista Brenton Tarrant 2016. putovao kroz BiH

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 18 Postavljeno

Osumnjičeni napadač, 28-godišnji Australac koji je jučer izveo napad na dvije džamije u gradu Christchurchu tijekom molitve petkom boravio je u Bugarskoj od 9. do 15. studenog 2018. godine, rekao je bugarski državni tužitelj Sotir Cacarov.


Otvorena je istraga da se utvrdi je li verzija teroriste, koji se društvenim mrežama predstavljao kao Brenton Tarrant, kako želi otkriti povijesna mjesta i proučavati povijest balkanskih zemalja ispravna, ili je on imao druge ciljeve, naveo je tužitelj na konferenciji za novinare.


Bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čovjeka i mogući kontakti s drugim osobama.


Prema prvim elementima istrage nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužitelj.


Istražitelji već imaju precizne informacije o tijeku njegovog boravka u Bugarskoj - on je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. studenog, iznajmio je automobil 10. studenog i obišao povijesne lokacije u deset bugarskih mjesta. Otputovao je iz Bugarske 15. tudenog letom za Bukurešt gdje je iznajmio automobil da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužitelj. 


To nije bilo prvi put da je taj Australac boravio u jugoistočnoj Europi. Prema istim izvorima on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. prosinca 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.


Bugarski dužnosnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu s vlastima u SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.


Glavni osumnjičeni za napad u Christchurchu gdje je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumenta prema kojima je kao motiv za svoje djelovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu europskih bijelih naroda. Neki elementi se pozivaju na epizode iz povijesti Balkana i borbi protiv Osmanskog carstva. 


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
manijak
Kratki opis: 
Bugarske vlasti priopćile su jučer da istražuju motive boravka u Bugarskoj u studenom 2018. desničarskog ekstremista koji je izveo napad na dvije džamije na Novom Zelandu, piše N1.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
Opis slike: 
FOTO: Screenshot
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message