IVO BANAC: BLIZU JE DAN KADA ĆE DRAGAN ČOVIĆ POSTATI PERSONA NON GRATA U HRVATSKOJ

Izvor: Haler Pregledano: 30 Postavljeno

Blizu je dan kada će Čović postati persona non grata u HrvatskojIvo Banac / Vijesti.ba

Hrvatski istoričar i dugogodi"scaron;nji profesor na prestižnom Univerzitetu Yale Ivo Banac analizirao je u emisiji "quot;Bujica"quot; Velimira Bujaneca prisustvo predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechije proslavi neustavnog Dana RS.


Odgovarajući na upit da li je Hrvatska slanjem ambasadora Del Vechia na proslavu u Banjaluku dala legitimitet RS, iz koje je protjerano vi"scaron;e od 200.000 Hrvata, ovaj ugledni profesor konstatovao je da je riječ o održavanju RS, te podržavanju i prihvatanju onoga "scaron;to je predsjednik Dragan Čović inicirao u BiH.

"quot;Ranije sam govorio da je Čović najmoćniji političar u Hrvatskoj. Njegov uticaj ne samo na Vladu Hrvatske i predsjednicin Ured, nego i na dru"scaron;tvo, premoćan je da u Hrvatskoj ne možete govoriti o nizu pitanja u BiH. No, do"scaron;lo je vrijeme da i slijepac može vidjeti "scaron;ta je su"scaron;tina te politike - ona je dogovor sa glavnom snagom koja je utro"scaron;ila zadnjih 20-ak godina na uni"scaron;tenje i na prekrajanje BiH, sve u službi velikosrpskog hegemonizma"quot;, tvrdi Banac.

Kako je istakao, može se tvrditi ono "scaron;to se u javnosti često čuje, a to je da je predsjednik HDZ-a BiH "quot;glavni čuvar zapadnih granica velike Srbije"quot;.

"quot;Za"scaron;to da ne? Nema nijedne tačke gdje se Dragan Čović i Milorad Dodik nisu složili. Recite mi jednu stvar koja bi remetila njihove sasvim izvrsne odnose. To je strate"scaron;ko savezni"scaron;tvo, koje je Hrvatska jo"scaron; od vremena Josipovića (Ivo Josipović, biv"scaron;i predsjednik Hrvatske op.a) na razne načine podržavala. Mislim da je to ne"scaron;to čemu mora doći kraj"quot;, smatra ovaj profesor.

Prema njegovim riječima, reakcije koje su do"scaron;le od zvaničnika Hrvatske svjedoče o tome da je vrlo lako suditi Del Vechiu, no kada je riječ o Čoviću, to je mnogo teže.

"quot;Uvijek se nađe rje"scaron;enje koje opravdava Čovića. Čekam dan, a nije daleko, kada će Čović postati persona non grata u Hrvatskoj i kada mu se neće moći dodjeljivati, ma koliko bio bezvezan, počasni doktorat na Sveučili"scaron;tu u Zagrebu"quot;, mi"scaron;ljenja je Banac.

U emisiji "quot;Bujica"quot; prokomentarisao je i izjavu koju je dugogodi"scaron;nji predsjednik HVIDR-e Županije Posavske Predrag Mi"scaron;ković Fred dao za Vijesti.ba, između ostalog, poručiv"scaron;i da je "quot;Čović izdao Hrvata, nikada se nije prestao potpisivati ćirilicom"quot;.

"quot;Ne znam kako se potpisuje, ako se uop"scaron;te potpisuje"quot;, istakao je Banac, te dodao da je ključni problem u tome "scaron;to je u HDZ-u Hrvatske bilo "quot;mnogo ljudi koji su mislili da će moći kontrolisati Čovića, čak i educirati ga, do onog tremutka kada je on počeo nametati liniju HDZ-a u Hrvatskoj, ne samo u BiH"quot;.

"quot;Poenta je "scaron;ta učiniti da taj maligni uticaj u BiH prestane "scaron;to je moguće prije"quot;, naglasio je Banac.

Na konstataciju novinara da upućeni izbori demantuju tvrdnje zvaničnog Zagreba kako nije bio upoznat sa odlaskom ambasadora Dec Vechia u Banjaluku, Banac je poručio kako je on morao imati odobrenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

"quot;On tamo nije oti"scaron;ao na svoju ruku. Moramo je imati odobrenje Ministarstva i to je normalno u diplomatskom svijetu"quot;, kazao je on.

Banac je podsjetio da nijedna druga zemlja članica EU nije poslala svog diplomatu 9. januara u Banjaluku.

"quot;Ko je poslao? Rusija. To je ključ"quot;, kazao je, između ostalog ovaj ugledni profesor. nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message