KEMAL KURSPAHIĆ : VELEPOSLANIK VELIKODRŽAVLJA

Izvor: Haler Pregledano: 33 Postavljeno

Kurspahić: Veleposlanik velikodržavljaFoto: RSE / Vijesti.ba

The Washington Post, u pregledu vijesti iz svijeta u svom izdanju od četvrtka, 10. januara, u dnu strane donosi agencijsku fotografiju srpskih policajaca na paradi u Banjaluci, sa samo dvije rečenice ispod slike: "bdquo;Policajci mar"scaron;iraju u bosanskom gradu Banja Luka u paradi koja obilježava dan iz 1992. kad su bosanski Srbi proglasili vlastitu državu u Bosni, potpaljujući uni"scaron;tavajući četverogodi"scaron;nji rat. Događaj je održan uprkos protivljenju drugih etničkih grupa u zemlji"ldquo;.


Balkanska istorija, pa i njena krvava epizoda iz devedesetih, ne može naravno stati u potpis pod sliku pa zato ne treba preuveličavati ni povr"scaron;nu opasku autora kako je proslava održana "bdquo;uprkos protivljenju drugih etničkih grupa"ldquo; niti propust da se makar i u samo dvije rečenice spomene kako je obilježavanje tog datuma i Ustavni sud proglasio "ndash; neustavnim.
Pretpostavka o "bdquo;protivljenju drugih etničkih grupa"ldquo; pokazala se, međutim, kao prevaziđeni stereotip po kojem bi Hrvati i Bo"scaron;njaci, koji su i jedni i drugi bili među žrtvama velikodržavnog projekta progla"scaron;avanja srpskih republika na teritorijama sa značajnijim postotkom srpskog stanovni"scaron;tva i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, u ime tog zajedničkog istorijskog iskustva morali osjećati i zajedničko neslaganje s obilježavanjem dana kad je progla"scaron;ena tada samozvana "bdquo;republika"ldquo; čije je teritorijalno zaokruživanje bilo moguće jedino u "bdquo;etničkom či"scaron;ćenju"ldquo; i "ndash; u terminologiji ha"scaron;kih presuda "ndash; "bdquo;poku"scaron;aju istrebljenja"ldquo; i hrvatskog i tada muslimanskog stanovni"scaron;tva.
Nasuprot toj pretpostavci iz agencijske vjestice o "bdquo;protivljenju drugih etničkih grupa"ldquo; novoj banjalučkoj demonstraciji nipoda"scaron;tavanja državnih institucija, bosanskohercegovački Hrvati i susjedna Republika Hrvatska bili su zastupljeni "bdquo;u punom kapacitetu"ldquo; na proslavi u Banjaluci: hrvatski narod u ovoj su prilici zastupali njegovi samozvani "bdquo;jedini legitimni predstavnici"ldquo;, kompletan vrh HDZ-a predvođen predsjednikom te stranke Draganom Čovićem, a Republiku Hrvatsku njen veleposlanik u Bosni i Hercegovini. To "scaron;to je on dan nakon ovog skandala "ndash; u kojem ambasador jedne evropske države prisustvuje protivustavnoj proslavi u jednom entitetu države u kojoj služi "ndash; pozvan na "bdquo;konzultacije"ldquo; u Zagreb ne mijenja ni"scaron;ta na bljutavom osjećanju kako su nasuprot retorici svetog nacionalnog dostojanstva vječni samo apetiti velikodržavlja na "scaron;tetu susjedne države.
Čak i kad su Srbija i Hrvatska međusobno ratovale, njihovi tada"scaron;nji predsjednici Milo"scaron;ević i Tuđman su u Karađorđevu dogovarali podjelu Bosne i Hercegovine o čemu pored svjedočenja učesnika tih susreta postoji i Tuđmanov crtež podijeljene BiH na salveti sa diplomatske večere. Njihovo razumijevanja o "bdquo;srpskim"ldquo; i "bdquo;hrvatskim"ldquo; paradržavama u susjednoj zemlji dalje je provođeno u susretima njihovih izvođača radova Karadžića i Bobana u maju 1992. u Gracu u Austriji a zatim i Bobana i Božidara Vučurovića u Hercegovini gdje su zaključili kako će granica između hrvatske i srpske države biti Neretva s "bdquo;duhovitim"ldquo; zaključkom kako Muslimanima ostaje samo Neretva.
"bdquo;Konzultacije"ldquo; veleposlanika Hrvatske u Bosni i Hercegovini s državnim vodstvom u Zagrebu na temu iz kultne televizijske serije Audicija "ndash; "bdquo;a "scaron;ta kažu u Banjaluki"ldquo; (o Buregdžinici Čabaravdić kao najboljoj u Sarajevu) "ndash; lo"scaron;a su i zakasnjela predstava navodnog "bdquo;po"scaron;tovanja suvereniteta"ldquo; Bosne i Hercegovine i "bdquo;potpore njenom euroatlantskom putu"ldquo;: veleposlanik i najudaljenije države, a ne zemlje u neposrednom susjedstvu, morao bi znati "scaron;ta u bosanskohercegovačkom političkom kontekstu znači njegovo uče"scaron;će u neustavnoj svečanosti u Banjaluci ako već ni on ni najvi"scaron;i predstavnici "bdquo;jedino legitimne hrvatske partije"ldquo; u Bosni i Hercegovini nisu imali nikakvih rezervi da učestvuju u obilježavanju rođendana entiteta sa čijih su teritorija istrijebljeni i Hrvati; u odavanju počasti srpskom generalu osuđenom za zločine nad Hrvatima u "Scaron;ibeniku; ni da "ndash; uz predstavnike Rusije i Srbije "ndash; budu jedini koji će svojim prisustvom dati legitimitet jednoj demonstraciji gaženja Ustava države čije uvažavanje i euroatlantske perspektive će sve manje zavisiti od susjeda kojima tek predstoji pravdanje ili pred kritičkom javno"scaron;ću ili pred vlastitom savje"scaron;ću.
A ako je riječ o američkoj javnosti, njeno razumijevanje Bosne i Hercegovine naravno ne zavisi od stereotipa iz potpisa za agencijsku sliku sa proslave u Banjaluci. Za one intelektualno zahtijevnije i radoznalije postoje i gomile knjiga i publikacije, poput magazina The Atlantic, koji je ovih dana objavio op"scaron;iran esej britanskog novinara Maxima Edwardsa pod naslovom "bdquo;Predsjednik koji hoće da rasturi vlastitu državu"ldquo; u čijem uvodu se kaže: "bdquo;Malo je nacionalnih vođa koji bi nazvali svoju zemlju 'nemogućom državom'. Jo"scaron; ih je manje koji bi aktivno propagirali njen raspad. Gotovo nijedan ne bi rizikovao vi"scaron;edecenijski mirovni sporazum da bi to proveo. Ali tu je bosanski (predsjednik) Milorad Dodik.
"bdquo;Ja sam Srbin ... Bosna je samo moje radno mjesto"ldquo; - The Atlantic citira Dodikovu izjavu samo dan nakon njegove inauguracije za "scaron;efa bosanske države.
Učestale potvrde iz vrhova američke spoljne politike o kontinuitetu američke podr"scaron;ke "bdquo;teritorijalnom integritetu i suverenitetu"ldquo; i "bdquo;euroatlantskim perspektivama bosanske države"ldquo; "ndash; od državnog sekretara i njegovog zamjenika, od izaslanika za Balkan i tek imenovanog novog američkog ambasadora u Sarajevu "ndash; nagovje"scaron;taj su da potkopavanje BiH iz susjedstva ima i cijenu koja bi tek mogla dospjeti za naplatu.
Pi"scaron;e: Kemal Kurspahić
(Vijesti.ba / RSE) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message