Krešić: Ovdje je riječ o ilegalnim migrantima

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 22 Postavljeno

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić u svom gostovanju u Dnevniku TV1 govorio je o migrantima , zatvaranju granica BiH za ilegalne migrante kao i o smještajnim kapacitetima

Iz Ministarstva sigurnosti BiH, zamjenik ministra Mijo Krešić gostujući u Dnevniku TV1 govorio je o aktuelnom migrantskoj krizi koja pogađa BiH.


Prema informacijama koje on posjeduje iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, sa izmiještanjem migranata iz parka preko puta gradske Vijećnice u Sarajevo moglo bi započeti sutra ujutro.


Na pitanje imamo li kapacitete za smještaj migranata širom BiH, gost Dnevnika TV1 ističe da fizički smještaj postoji ali je veoma teško iskomunicirati sa migrantima.


- Sa obizirom da ovaj scenarij koji je danas prisutan sa ilegalnim migrantima, koji su u ovoj mjeri i obimu došli u BiH, nismo na ovakav način projecirali. Fizički postoji smještaj ali jako je teško iskomunicrati sa migrantima i oni su jako zahtjevni. Na jednoj strani su u parkovima i tu organiziraju šatorska naselja i borave, jednostavno žele biti izvan nadzora države u nekom tretmanu gdje ne bi bili registrirani i gdje ne bi ostavili traga, a na drugoj strani naši kapaciteti koji mi imamo oni su jako skromni i u ovom trenutku još uvijek nisu popunjeni u potpunosti. Vjerujem da ključni razlog je zato što se ti kapaciteti nalaze izvan gradskih središta i migranti žele da budu u fokusu, kazao je Krešić te za zatvaranje granica za ulazak migranata istakao kako "našu granicu moramo učiniti nepropusnom".


- Ako to ne napravimo brzo postat ćemo hotspot za migrante sa obzirom da Hrvatska ispunjava sve tehničke uvjete za ulazak u Šengen i sa obzirom da je nama prvi susret. Evropska unija će invesitrati i investirala je značajna sredstva u opreme i ljude u Republici Hrvatskoj da se vanjska granica Evropske unije zatvori za ilegalni prelazak migranata. Ovdje sve govorimo o ilegalnim migrantima. Sa obzirom da je Balkanska ruta migrantska zvanično zatvorena i ovo sve što se događa je jednako različite kriminalne aktivnosti, različite klriminalne grupe koje organiziraju dovoz, provoz ili usmjeravanje migranata u kom smjeru i u kom pravcu da idu. Sa naše strane moramo i učinit ćemo sve, to smo trebali i do sada napraviti, da granicu učinimo nepropusnom, odnosno neprohodom za ilegalne migrante. Status ovih ljudi koji su u pokretu mislim da će morati rješavati neka visoka politika, ne ova u BiH, Srbiji, Crnoj Gori ili Albaniji, naglasio je Krešić.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message