Mehanizam koordinacije općine Čapljina predstavio svoje aktivnosti

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 36 Postavljeno

Mehanizam koordinacije općine Čapljina, zadužen za razvojni proces unaprjeđenja poslovnog okruženja te općine, na redovitom sastanku u petak predstavio je svoje aktivnosti u protekloj godini.


Podsjetili su na pokretanje Elektronskog registara općine Čapljina - LIFE, koji je danas u aktivnoj uporabi i nudi sve potrebne informacije o tome koja je općinska služba nadležna za određeni postupak, koju je dokumentaciju potrebno priložiti za njegovo pokretanje, koliko će postupak koštati i u kojem će roku biti riješen.


E-registar je omogućio preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva, što gospodarskim subjektima i građanima olakšava pristup uslugama općine te je pokazao svu transparentnost i predvidivost rada općinske uprave (dostupan na www.eregistar.capljina.ba), prenosi Fena.


Na sastanku je istaknuo kako su racionalizirani i smanjeni iznosi administrativnih taksi, čime Općina nastoji potaknuti investicijsku aktivnost te kako su rokovi za rješavanje postupaka skraćeni za 37 posto, a u slučaju građevne dozvole čak i 50 posto.


Sačinjen je i sveobuhvatni "Investicijski profil općine Čapljina" koji objedinjuje konkretne projektne prijedloge, s istaknutim lokacijama, njihovim potencijalima, uz napomenu kakvu potporu investitor može očekivati.


Pored ostalog, riječi je bilo o jačanju mjera dualnog obrazovanja čiji su sustavi već uspostavljeni kroz dogovorene prakse Srednje škole Čapljina s HEČ-om, pojedinim privatnim kompanijama te kroz ILO projekt uspostave Centra za obuku i prekvalifikaciju koji Srednja škola Čapljina koristi za ugostiteljski smjer.


Na sastanku načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić najavio je susret s bonitetno izvrsnim kompanijama, gdje će biti predstavljene sve bonitetno izvrsne kompanije općine te obećao podršku aktivnostima gospodarstvenika, priopćila je Općina Čapljina.


Inače, Mehanizam koordinacije uspostavljen je u travnju 2018. godine, inicijativom čapljinskog načelnika, u sklopu projekta LIFE, a s namjerom unaprjeđenja okvira za upravljanje lokalnim gospodarskim razvojem i davanju zajedničkog doprinosa procesu razvoja poslovnog okruženja u Općini.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
HNŽ
Kratki opis: 
Mehanizam koordinacije uspostavljen je u travnju 2018. godine, inicijativom čapljinskog načelnika, u sklopu projekta LIFE, a s namjerom unaprjeđenja okvira za upravljanje lokalnim gospodarskim razvojem i davanju zajedničkog doprinosa procesu razvoja poslovnog okruženja u Općini.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message