Ministar Filipović i kardinal Puljić najavili obnovu crkve na Alipašinom Polju

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 22 Postavljeno

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović posjetio je danas Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.


Od ove godine Ministarstvo raspolaže grantom za financiranje svih vjerskih i kulturno – povijesnih objekata te je ovo bila prilika da kardinal informira ministra o prioritetima za rekonstrukciju crkvenih objekata. Među njima je obnova crkve na Alipašinom Polju u Novom Gradu, prenosi Fena.


Po riječima ministra za sve religijske zajednice planirano je izdvajanje sredstava u iznosu do 15.000 KM, ali je moguće da se ona u narednom periodu povećaju.


Nadbiskup Puljić je istaknuo kako je crkva na Alipašinom Polju jedna, od njih 155 koje su u nadležnosti nadbiskupije na području Kantona Sarajevo najprioritetnija da se uradi.


Mišljenja je i da treba obnoviti fasadu Vrhbosanske katoličke bogoslovije koja je ujedno i ogledalo grada, ali ima i svoju kulturnu i povijednu vrijednost.


Kardinal Puljić smatra da bi se to moglo realizirati udruživanjem sredstava Kantona, općine i crkve, te dodao da je u Sarajevu najljepša crkva upravo ona koja se nalazi uz Bogosloviju na Katedrali, jer to je imitacija crkve Svetog Petra u Rimu.


Ministar Filipović je kazao da će obaviti i razgovore sa Ministarstvom kulture i sporta vezano za obnovu fasade Bogoslovije, jer je to i kulturni spomenik, priopćeno je iz Press službe KS.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
sarajevo
Kratki opis: 
Nadbiskup Puljić je istaknuo kako je crkva na Alipašinom Polju jedna, od njih 155 koje su u nadležnosti nadbiskupije na području Kantona Sarajevo najprioritetnija da se uradi.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message