MOSTAR MOŽE BITI JEDINO STOLNI GRAD BH. MULTIETNIČNOSTI

Izvor: Haler Pregledano: 35 Postavljeno

Mostar može biti jedino stolni grad bh. multietničnostiFoto: Vijesti.ba

Čovićevu tezu da je Mostar "quot;stolni hrvatski grad"quot; treba shvatiti onoliko ozbiljno koliko, recimo, i Dodikovu tezu da je Sarajevo Teheran, napisao je na svom FB profilu pisac i direktor"nbsp;Muzičkog centra "quot;Pavarotti"quot; Elvedin Nezirović.


"quot;Jer Mostar niti je nastao, niti se kada u svojoj historiji razvijao isključivo kao hrvatski grad, ba"scaron; kao "scaron;to se ni sam lokalni hrvatski identitet nije razvijao odvojeno, već u stalnom, prožimajućem odnosu s ostalim lokalnim etničkim identitetima (jevrejskim, srpskim, bo"scaron;njačkim/muslimanskim). Samim tim, antropolo"scaron;ki je pogre"scaron;no nazivati ga "quot;stolnim hrvatskim gradom"quot;, odnosno iz samog sadržaja pojma "quot;stolnosti"quot; isključivati sve ostale lokalne etničke skupine. Da uprostim: termin "quot;stolnosti"quot; u Mostaru djeljiv je, najmanje, s brojem četiri, "scaron;to znači da je u svakom pojedinačnom slučaju on nedovr"scaron;en, parcijalan, a samim tim i naučno irelevantan"quot;, napisao je Nezirović i zaključio:
"quot;Iz ovoga proizilazi jedino logično obja"scaron;njenje: ako je Mostar stolni grad ikoga ili ičega onda jedino može biti stolni grad bh. multietničnosti"quot;.
(Vijesti.ba) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message