Mrtvi čuvaju ključ besmrtnosti

Izvor: spagosmail Pregledano: 10 Postavljeno

(O knjizi "bdquo;Ključ besmrtnosti"ldquo;, aurora Harija Slipičevića, tekst preuzet sa stranice izdavačke kuće Laguna, objavljeno 15. maja 2019.)


Za besmrtno"scaron;ću se traga od pamtiveka, svejedno da li se večni život shvata fizički ili duhovno, svejedno da li je cilj poduhvata neka čudotvorna travka ili Sveti gral "ndash; ali, ipak nije svejedno da li se podraga preduzima s plemenitim ili sa zločinačkim namerama.

Da bi priča bila uzbudljivija, ali i da bi na pravi način pokazala kako dobrota na kraju trijumfuje, traganje za besmrtno"scaron;ću obično se pretvara u trku koja ne sme biti izgubljena, jer su protivnici redovno zlikovci koji su se u avanturu upustili iz krajnje sebičnih pobuda, prvenstveno iz želje za vla"scaron;ću, moći, bogatstvom i dominacijom nad bezmalo čitavom planetom. Takvo nadmetanje između dobra i zla, načinjeno prema manje-vi"scaron;e ustaljenoj formuli, može se pratiti jo"scaron; od antičkih mitova i spevova, preko legendi i bajki, sve do modernih romana i filmova koji sami za sebe već mogu činiti poseban žanr poznat kao"nbsp;teorija zavere.

Međutim, koliko god da je dotični "scaron;ablon prepoznatljiv, ponekad i predvidljiv već nakon čitanja prvih pasusa (ili gledanja prvih kadrova), ipak odnekud iskrsne priča koja čitaocima pruža ne samo obilje novih podataka, nego i jedan sasvim drugačiji pogled na istoriju i civilizaciju, pa sve i da se autor malo poigrao i pustio ma"scaron;ti na volju, opet je zanimljivo videti koliko se i kako egzaktne činjenice mogu izokrenuti a da ne dođe do su"scaron;tinske degradacije same nauke.

Roman "bdquo;Ključ besmrtnosti"ldquo; Harija Slipičevića ima sve elemente koji su neophodni savremenoj teoriji zavere: "scaron;armantni i nekonvencionalni profesor istorije, zbunjeni policajci, tajna dru"scaron;tva koja postoje vekovima, beskrupulozne ubice, jedna prava"nbsp;femme fatale"nbsp;iz sveta nauke "ndash; i, razume se, tajanstveni predmet, kojeg su poku"scaron;avali da se dočepaju čak i najznačajniji vladari, od egipatskih faraona, preko Aleksandra Velikog i Julija Cezara, sve do Napoleona i Adolfa Hitlera.

Ipak, sve to ni"scaron;ta ne znači bez efektnog zapleta i napete radnje, tako da se Slipičević pokazao kao uspe"scaron;an u kombinovanju proverenog "scaron;ablona i jedne nove priče koja bukvalno iziskuje da bude pročitana u jednom dahu, a da pritom ni"scaron;ta ne promakne koliko god se brzo prelazilo sa stranice na stranicu.

Nezaobilazan manir u ovakvim romanima jeste i brzo smenjivanje mesta radnje, pri čemu su to najče"scaron;će atraktivne istorijske lokacije, koje uglavnom jesu poznate "scaron;irim masama, jer su pretvorene u turističke destinacije, ali na kojima bi se i dalje (dozvoljeno je pretpostaviti) mogle skrivati neke drevne tajne. Stoga "bdquo;Ključ besmrtnosti"ldquo; vodi čitaoce na izvori"scaron;te kulture i civilizacije, do Egipta i Mediterana, gde će glavni junak Mek Luit pomoću skrivenih simbola pratiti trag izgubljene Knjige mrtvih, ali gde će spoznati i tajne kojima je bio prožet njegov život. A usput će i čitaoci saznavati zanimljive podatke o gradovima, muzejima i hramovima koje junaci romana budu pohodili i gde će u svakom trenutku vrebati opasnost od onih koji bi da se dočepaju Knjige mrtvih po svaku cenu.

Iako zbog brzog razvoja radnje i neprestane napetosti junaci nemaju vremena za filozofska razmatranja o besmrtnosti, koja se može shvatiti na različite načine, donekle se kroz s"acirc;m roman nameće zaključak da su svi oni koji su u pro"scaron;losti činili značajna dela po kojima ih istorija pamti upravo na taj način stekli besmrtnost, premda su mnogi umrli ne uspev"scaron;i da pronađu ključ kojim bi svoju fizičku smrt sprečili. Sem toga, uop"scaron;te ne mora da znači da se ključ besmrtnosti kao pojam odnosi na večni fizički život, to se nigde i ne precizira, nego je očigledno ostavljeno čitaocima da sami protumače da li naslov romana nosi bukvalno ili metaforičko značenje.

Karakteristično je da se besmrtnost osvaja preko Knjige mrtvih, "scaron;to nije slučajno, jer upravo vladari koji već stotinama ili hiljadama godina nisu među živima (tačnije, njihovi grobovi) daju najbolje putokaze tokom potrage koju vodi istoričar Mek Luit.

A da li će Mek Luit na kraju uspeti da pronađe knjigu zbog koje su mnogi već izgubili glave i da li će mu u potrazi veću pomoć pružiti živi ili mrtvi "ndash; odgovor na ovo pitanje nalazi se u romanu "bdquo;Ključ besmrtnosti"ldquo;.

Autor: Du"scaron;an Milijić
(laguna) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message