Na današnji dan - 11. oktobar

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 74 Postavljeno

U Carigradu 1579. godine ubijen turski državnik i vojskovođa porijeklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović. Proslavio se u mnogim ratovima, obnovio je tursku flotu uništenu u bici kod Lepanta 1571, a od 1566. bio je veliki vezir

1806. Rođen Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa, srpski knez od 1842. do 1858. Tokom njegove vladavine pokrenute su ozbiljne reforme u Srbiji. Na prijesto su ga doveli ustavobranitelji poslije svrgavanja kneza Mihaila Obrenovića.


1899. Počeo Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranž i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez (kasnije Južnofrička Republika), britanski dominion.


1923. Rođen bh. književnik Ahmet Hromadžić.


1939. Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Einstein, obavijestila je predsjednika SAD-a Franklina Roosevelta o mogućnosti da nacistička Njemačka proizvede atomsku bombu.


1962. Papa Ivan XXIII otvorio u bazilici svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme Katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svijetu.
image

Edith Piaf1963. Umrla francuska pjevačica italijanskog porijekla Edith Piaf, zvijezda kabarea i simbol francuske šansone. Također je komponovala šansone i pisala tekstove za njih - “Moj život”, “Na balu uspjeha”.


1963. Umro francuski pisac, slikar i režiser Jean Cocteau, koji je prošao sve faze moderne umjetnosti - kubizam, dadaizam, nadrealizam.


1977. U atentatu ubijen predsjednik Sjevernog Jemena, pukovnik Ibrahim al-Hamdi.


1985. Četiri američka lovca presrela egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda “Akile Lauro” i primorala ga da sleti na Siciliju, gdje su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.


1988. Govor pape Ivana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strasbourgu kada je britanski poslanik iz Sjeverne Irske, protestantski svećenik Ian Paisley, počeo da uzvikuje “antikrist”, razvivši transparent na kojem je pisalo “Ivan Pavle II - antikrist”.


1991. Skupština BiH donosi akt o suverenosti, dok će se referendum o samostalnosti održati nekoliko mjeseci kasnije.


1993. U atentatu u Oslu teško je ranjen William Nygaard, norveški izdavač “Satanskih stihova” Salmana Rushdieja, britanskog pisca indijskog porijekla, kojeg je iranski vjerski vođa Homeini osudio na smrt.


1995. Borci Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH oslobodili Sanski Most od srpskih snaga.


1998. Ni nakon sedmosatnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Richard Holbrooke nisu postigli dogovor o rješavanju kosovske krize na osnovu rezolucije UN-a od 23. septembra. Pored prijetnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila provođenje rezolucije.


1999. U centru Prištine, ispred hotela Grand, ubijen je pripadnik UNMIK-a, Amerikanac bugarskog porijekla Valentin Krumov. Pretpostavlja se da su ubice bile u zabludi da je Krumov Srbin.


2000. Umro Donald Dewar, predsjednik škotskog parlamenta konstituisanog 1999. prvi put nakon 292 godine.


2005. U eksploziji automobila bombe na pijaci u Tal Afaru, mjestu na sjeverozapadu Iraka, poginulo je 30, a ranjeno 35 osoba.
image

William Claxton2008. Umro William Claxton, fotograf, poznat po izražajnim portretima džez-muzičara, kao što je Chet Baker. Slavu je stekao snimcima Boba Dylana i Franka Sinatre, Johna Michella i Thoma Johnsona.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message