Na današnji dan - 13. august

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 64 Postavljeno

Engleska medicinska sestra Florence Nightingale, koja je u Krimskom ratu (1853 - 1856) organizovala prvu ekipu za njegu ranjenika, a potom osnovala prvu školu za bolničarke, umrla je 1910. godine

1521. Španski osvajač Hernán Cortés zauzeo je i razorio, nakon tromjesečne opsade asteški grad Tenochtitlán.


1624. Francuski kralj Louis XIII postavio je za prvog ministra kardinala Richelieua.


1814. Holanđani ustupili Velikoj Britaniji Rt dobre nade na jugu Afrike.


1868. U Peruu i Ekvadoru u seriji zemljotresa je poginulo oko 25.000 ljudi.


1899. Rođen engleski filmski režiser Alfred Joseph Hitchcock. Proslavio se kriminalističkim i filmovima strave, koji su postali klasika u tom žanru (“Ptice”, “Psiho”, “39 stepenica”, “Sjever-sjeverozapad”).


1902. Rođen njemački inženjer Felix Wankel, izumitelj rotacionog motora, koji je po njemu dobio naziv. Prvu ideju za taj motor patentirao je 1929, a 1939. avion Messerschmitt 209 sa eksperimentalnim Wankelovim motorom postigao je svjetski rekord u brzini.


1913. Rođen kiparski arhiepiskop Makarios III, vođa pokreta za nezavisnost Kipra od Velike Britanije i prvi predsjednik te mediteranske zemlje od 1960. do smrti 1977. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.


1914. Francuska u Prvom svjetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.
image

Mustafa Kemal Ataturk/1923. Mustafa Kemal Ataturk postao prvi predsjednik Turske. Tokom vladavine do smrti 1938. proveo je radikalne reforme u zemlji približivši Tursku Evropi. Ukinuo kalifat, a umjesto arapskog pisma uveo je latinicu.


1927. Rođen kubanski revolucionar i državnik Fidel Ruz Castro, pod čijim je vođstvom na Kubi svrgnuta diktatura Fulgencija Batiste i izvedena socijalistička revolucija.


1961. Vlasti istočne Njemačke zatvorile granicu između istočnog i zapadnog Berlina kod Brandenburške kapije i počele izgradnju 155 kilometara dugačkog zida prema granici sa zapadnom Njemačkom, koji je u narednih 38 godina bio simbol podijeljene Njemačke i hladnoratovski simbol podijeljenog svijeta. Zid je probijen u novembru 1989, nakon čega se Njemačka ponovo ujedinila.


1964. U Velikoj Britaniji izvršene posljednje smrtne kazne vješanjem dvojice zatvorenika u Liverpoolu i Manchesteru, osuđenih na smrt zbog ubistva.


1992. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezolucije 770 i 771 o BiH.


1998. Švicarske banke i jevrejske grupe postigle sporazum kojim je predviđena suma od milijardu i 250 miliona dolara kompenzacije za žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu.


2001. Politički lideri Makedonaca i Albanaca potpisali u Ohridu mirovni sporazum kojim su okončani višemjesečni sukobi ove dvije etničke zajednice u Makedoniji.


2003. Libija i porodice žrtava bombaškog napada na Pan Amov avion nad jezerom Lockerbie postigli su dogovor o nadoknadi štete od 2,7 milijardi dolara. U eksploziji tog aviona stradalo je 270 ljudi.


2003. Kod Goraždevca u terorističkom napadu na obali rijeke Bistrice, na kupanju, ubijena dva srpska dječaka, a ranjena još četvorica.


2004. Počelo emitiranje programa BHT1.
image

Les Paul/2009. Umro američki legendarni gitarista Les Paul, koji je svojom električnom gitarom promijenio tok muzike. Zaslužan je za brojna unapređenja modernih električnih instrumenata. Dobitnik je dva Gramyja za album “Les Pul & Friends: American Made, World Played”.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message