Na današnji dan - 13. januar

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 74 Postavljeno

U Zurichu 1941. godine umro irski pisac James Aloysius Joyce, koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana i primjeni toka svijesti dao nov pravac modernoj književnosti. Jedan od utemeljitelja modernog romana

1691. Umro George Fox, osnivač Društva prijatelja, vjerske zajednice Kvekera. Obuzet idejom “Božijeg nadahnuća”, Fox je 1648. počeo držati javne propovijedi u kojima se zalagao za uspostavljanje rigoroznog morala u duhu starozavjetne Biblije. Stekao je brojne pristalice.


1806. Rođen pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, otac srpske drame. Kao načelnik ministarstva prosvjete Srbije (od 1842) obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra (Pozorište na Đumruku), koji je 1841. otvoren njegovom tragedijom “Smrt Stefana Dečanskog”. Sterijine drame su više od 100 godina na pozorišnim repertoarima (“Laža i paralaža, “Pokondirena tikva”, “Kir Janja”, “Rodoljupci”).


1842. Prilikom povlačenja iz afganistanskog grada Kabula, britanske trupe od 9.000 vojnika masakrirane su u Kiber Pasu.


1854. Japanski šogun Tokugava potpisao je prvi trgovinski ugovor kojim su za SAD otvorene neke japanske luke. Kasnije su potpisani ugovori s Velikom Britanijom, Rusijom, Francuskom, čime je Japan prekinuo politiku izolovanosti i počeo da se uključuje u međunarodne odnose.


1898. Francuski pisac Émile Zola je pod naslovom “Optužujem” objavio u listu L’oror otvoreno pismo predsjedniku Republike u kojem je ukazao na mahinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Dreyfusa, koji je na procesu 1894. osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog odavanja vojnih tajni Njemačkoj. Dreyfus je na obnovljenom procesu oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unaprijeđen u čin majora.


1906. Umro ruski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, jedan od pionira radiotehnike, izumitelj antene.


1915. U gradu Avezzano u centralnoj Italiji u zemljotresu je poginulo 30.000 ljudi.


1935. Na plebiscitu u oblasti Sar, kojom je na osnovu mandata Lige naroda upravljala Francuska, ubjedljivom većinom izglasano je pripajanje Njemačkoj.
image

Henri-Georges Clouzot1977. Umro francuski režiser i scenarista Henri-Georges Clouzot, dobitnik Zlatnog lava za film “Kej Orfevr” i Zlatne palme za film “Misterija Pikaso”.


1985. Prilikom pada voza u provaliju, oko 250 kilometara istočno od glavnog grada Etiopije Adis Abebe, poginulo je 428 putnika, a 370 je povrijeđeno.


1993. Na osnovu odluke njemačkog Ustavnog suda obustavljen je sudski postupak protiv bivšeg predsjednika Demokratske Republike Njemačke Ericha Honeckera. Sud je zaključio da proces protiv 80-godišnjeg Honeckera, teško oboljelog od raka, predstavlja povredu ljudskog dostojanstva. Honeker je nakon 169 dana provedenih u istražnom zatvoru emigrirao u Čile, gdje je umro u maju 1994.


2001. U zemljotresu u Salvadoru poginula je 701 osoba i 3.883 su ranjene, a 160.598 stambenih objekata je uništeno, ozbiljno oštećeno ili zatrpano zemljom.
image

Gregorio Fuentes2002. Na Kubi umro Gregorio Fuentes, kapetan broda Ernesta Hemingwaya, koji je bio inspiracija poznatom američkom piscu za roman “Starac i more”.


2002. U Beogradu u 78. godini umro književnik Antonije Isaković.


2003. Afganistan ratifikovao rimski sporazum o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda, čime je otvoren put za ekstradicije i suđenja za ratne zločine i kršenje ljudskih prava u toj zemlji.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message