Na današnji dan - 14. juni

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 53 Postavljeno

U Rosariju u Argentini 1928. godine rođen političar i revolucionar Ernesto Che Guevara. Istakao se u kubanskoj revoluciji i kao borac za pravdu stekao je veliku popularnost. U novembru 1966. postao je lider gerilaca u Boliviji, a u oktobru naredne godine zarobljen je i ubijen

1645. U građanskom ratu u Engleskoj snage parlamentarista pod vođstvom Olivera Cromwella i Thomasa Fairfaxa porazile su kod Nasebya rojaliste pod vođstvom princa Ruperta od Palatinatea.


1777. Kongres SAD-a prihvatio zastavu zvijezda i pruga kao zvanično državno znamenje.


1789. Engleski kapetan William Bligh, sa 18 pristalica, poslije dramatičnog putovanja i više od 3.500 pređenih milja, stigao je na ostrvo Timor blizu Jave. Blight je 48 dana ranije ostavljen u vodama Tahitija nakon što je pobunjena posada broda Bounty preuzela komandu nad brodom.


1800. Napoleon Bonaparta porazio austrijske trupe u presudnoj bici kod Marenga u Italiji.


1811. Rođena američka književnica Harriet Elizabeth Beecher Stowe, borac za ženska prava i oslobađanje crnih robova, autorica romana “Čiča Tomina koliba”.


1904. Umro pisac i ljekar Jovan Jovanović Zmaj, jedna od najmarkantnijih ličnosti srpskog društva u drugoj polovini 19. vijeka. Borac za nacionalno i političko oslobođenje, član Srpske kraljevske akademije i dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu (1890-1898), najpoznatiji je kao dječiji pjesnik.


1936. Umro ruski pisac Maksim Gorki. Imao je značajnu ulogu u političkom i kulturnom životu sovjetske Rusije i smatra se osnivačem socijalističkog realizma u ruskoj književnosti (“Makar Čudra”, “Mati”, “Na dnu”).


1941. Predsjednik SAD-a Franklin Roosevelt naredio je zamrzavanje imovine Njemačke i Italije u Americi.


1943. U Bitki na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu poginuo publicista, novinar i prevodilac Veselin Masleša.


1946. Umro škotski pronalazač John Logie Baird, koji je 1923. izveo prvi prenos TV slike, a 1928. prvi prekookeanski TV prenos između Londona i Hartsdale u SAD-u.


1962. U Parizu je osnovana Evropska organizacija za istraživanje svemira.


1966. Vatikan objavio aboliciju na Index zabranjenih knjiga (Index librorum prohibitorum). Popis djela koje katolički vjernici po crkvenoj zabrani nisu smjeli čitati objavio je 1559. papa Pavao IV.


1968. Umro italijanski pjesnik Salvatore Quasimodo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1959.
image

Jorge Luis Borges1986. Umro argentinski pisac Jorge Luis Borges, jedan od najvećih i najuticajnijih književnika 20. vijeka. Obilježio je hispanoameričku literaturu i značajno uticao na svjetske književne tokove.


1993. Tansu Čiler je postala prva žena premijer u historiji Turske.


1995. Čečenski pobunjenici izvršili su napad na grad Buđonovsk na jugu Rusije, uzeli 1.500 taoca i zauzeli vladine zgrade. U napadu je poginulo oko 100 ljudi, a taoci su vraćeni nakon pregovora sa ruskim premijerom Viktorom Černomirdinom.
image

Mehmed Ali Agdža2000. Italijanske vlasti isporučile Turskoj Mehmeda Ali Agdžu nakon što ga je predsjednik Italije pomilovao. Agdža je zbog pokušaja atentata 1981. na papu Ivana Pavla Drugog proveo 19 godina u italijanskom zatvoru.


2005. Umro Carlo Maria Giulini, slavni italijanski maestro i jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka.


2007. U 88. godini umro Kurt Waldheim, bivši predsjednik Austrije i nekadašnji generalni sekretar UN-a u dva mandata.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message