Na današnji dan - 17. april

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 42 Postavljeno

U Philadelphiji 1790. godine umro američki naučnik i državnik Benjamin Franklin. Učestvovao je u pisanju Deklaracije nezavisnosti SAD-a. Poznat kao borac za slobodu čovjeka. Izumio je gromobran i otkrio tok i karakteristike Golfske struje

1492. Cristofor Colombo dobio saglasnost i novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele da istraži “zapadni okean”. Na tom putovanju Colombo je otkrio američki kontinent.
image

Josif Pančić1814. U Ugrinama, kod Bribira u Dalmaciji, rodio se botaničar i prirodnjak Josif Pančić. Otkrio je novu vrstu endemsko-reliktnog četinara nazvanu Pančićeva omorika. Osnovao je i uredio Botaničku baštu u Beogradu.


1860. Crna Gora i Turska, poslije turskog poraza na Grahovu, potpisale protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora faktički priznata kao samostalna država, iako formalno priznanje nije dobila.


1894. Rođen ruski državnik i političar Nikita Hruščov, prvi sekretar CK KP-a SSSR-a od 1953. do 1964. i predsjednik sovjetske vlade od 1958. do 1964. Na 20. kongresu KP-a podnio je referat “O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posljedica”, čime je počeo proces destaljinizacije SSSR-a.


1895. Sporazumom u gradu Shimonoseki završen kinesko-japanski rat. Kina je priznala nezavisnost Koreje, a ostrvo Formozu (Tajvan) predala Japanu.


1919. U Mostaru umro Svetozar Ćorović, pisac i publicista, koji je sa piscima Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo u Mostaru list Zora, unutar kojeg je ostvario plodan pripovjedački i urednički rad.


1941. Oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije Milan Spasić i Sergej Mašera potopili u Tivatskom zalivu razarač Zagreb i potonuli zajedno s njim, odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici poslije kapitulacije Jugoslavije.


1961. Uz podršku SAD-a, kubanski desničari u egzilu iskrcali se u Zalivu svinja u namjeri da obore režim Fidela Castra. U trodnevnim borbama ubijeno je oko 100, a zarobljeno više od hiljadu napadača.


1983. Indija lansirala prvi vještački satelit.


1992. Srpske paravojne snage, uz pomoć snaga bivše JNA, okupirale Bosanski Šamac, grad na Savi.


1993. Umro Turgut Ozal, predsjednik Republike Turske od 1989. i predsjednik vlade od 1983. do 1989. Za vrijeme obnašanja dužnosti premijera, Turska je doživjela snažan privredni uzlet.


1993. U UN-u usvojena rezolucija kojom je zaprijećeno oštrijim sankcijama protiv SR Jugoslavije ukoliko bosanski Srbi ne potpišu do 26. aprila Vance - Owenov mirovni plan za BiH.


1996. SAD i Japan potpisali deklaraciju o saradnji u bezbjednosti prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim dijelovima Azije.


2001. Izraelske snage sa kopna, iz vazduha i sa mora napale palestinske teritorije u pojasu Gaze, poslije minobacačkog napada na izraelsko naselje Sderot.


2002. Jugoslovenska vlada pozvala je 23 osobe koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine, od kojih su 10 jugoslovenski državljani, da se dobrovoljno predaju tom sudu. Pozivu jugoslovenskih vlasti odazvali su se: Dragoljub Ojdanić, Milan Martić, Mile Mrkšić, Nikola Šainović, Vladimir Kovačević i Momčilo Gruban. Haški sud osudio je Ojdanića na 15, Martića na 35, Mrkšića na 20, Šainovića na 22 godine zatvora, dok je domaće bh. sudstvo Grubana osudilo na sedam godina zatvora, a Kovačevića je beogradski sud oslobodio krivice.


2004. U izraelskom raketnom napadu u Gazi ubijen je lider palestinskog radikalnog pokreta Hamas Abdel Aziz al-Rantisi.
image

Gabriel Garcia Marquez2014. U Meksiku umro kolumbijski pisac i nobelovac Gabriel Garcia Marquez, jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku (“Sto godina samoće”, “Ljubav u doba kolere”, “Jesen patrijarha”...).


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message