Na današnji dan - 19. mart

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 26 Postavljeno

U Wokingu 1930. godine umro engleski državnik Arthur James Balfour. Bio je premijer Velike Britanije od 1902. do 1906. Kao šef diplomatije objavio je 1917. plan o stvaranju nacionalne države Jevreja u Palestini (Balfurova deklaracija)

1563. Mirom u Amboazu završen prvi vjerski rat u Francuskoj nakon kojeg su hugenoti (protestanti) dobili ograničenu slobodu vjeroispovijesti. Hugenotski ratovi razdirali su Francusku više od 30 godina.


1813. Rođen škotski misionar i istraživač Afrike David Livingstone, koji je 1855. otkrio Viktorijine vodopade. Prvi je istraživao pustinju Kalahari, bazen rijeke Zambezi i izvorište rijeke Kongo.


1861. Englezi su, nakon višegodišnjih borbi, ugušili pobunu domorodačkog stanovništva Maora na Novom Zelandu i oni su se povukli u unutrašnjost ostrva.


1920. SAD odbile da potpišu Versajski ugovor poslije Prvog svjetskog rata i da se priključe Društvu naroda, zbog bojazni od uvlačenja u rat u slučaju napada na neku članicu Društva.


1945. Velika Britanija priznala vladu Demokratske federativne Jugoslavije s Josipom Brozom Titom na čelu. Nakon Velike Britanije, DFJ su priznale i SAD (18. marta) i SSSR (29. marta).


1950. Umro američki pisac Edgar Rice Burroughs, poznat po seriji popularnih pustolovnih romana o Tarzanu.
image

Walter Bruce Willis1955. U Idar-Obersteinu u Njemačkoj rođen Walter Bruce Willis, američki glumac. Pod svjetlima reflektora se pojavio krajem osamdesetih kao holivudski glavni, ali i sporedni glumac, poznat po ulozi Johna McClanea u serijalu “Umri muški”.


1991. Narodna skupština Srbije preuzela ovlaštenja raspuštene Skupštine Kosova i razriješila dužnosti Rizu Sapundžiju, člana Predsjedništva SFR Jugoslavije sa Kosova.


1994. U eksploziji bombe podmetnute u podzemnu željeznicu u Bakuu poginulo je 12 i ranjeno više od 50 ljudi.


1996. Policija Federacije BiH ušla na Grbavicu, dio Sarajeva koji su pod okupacijom držale srpske snage. Time je završen transfer vlasti u sarajevskim općinama koje su prema Dejtonskom sporazumu pripale Federaciji BiH. Najveći dio srpskog stanovništva je dva dana ranije napustio Grbavicu, a prema podacima IFOR-a, tokom transfera vlasti iz Sarajeva je iselilo oko 60.000 Srba.


1996. U glavnom gradu Filipina Manili u požaru u jednoj diskoteci poginulo je najmanje 150 ljudi.
image

Willem de Kooning1997. Umro američki slikar holandskog porijekla Willem de Kooning, utemeljitelj apstraktnog ekspresionizma, koji je četrdesetih godina 20. vijeka preobrazio slikarstvo u SAD-u.


1999. U eksploziji bombe koju su čečenski teroristi aktivirali na pijaci u južnom ruskom gradu Vladikavkazu poginulo je više od 50 ljudi.


1999. Nakon neuspjelih pregovora Srba i kosovskih Albanaca u Parizu, predsjednik SAD-a Bill Clinton izjavio je da je “prag prekoračen” i da problem Kosova ugrožava američke nacionalne interese. Diplomate zapadnih zemalja počele su da napuštaju Beograd, a međunarodni verifikatori Kosovo.


2001. Socijalista Bertrand Delanoe je, pobijedivši na izborima, postao prvi gradonačelnik Pariza iz redova ljevice.


2008. Pakistanski parlament izabrao je prvu ženu predsjednicu skupštine u historiji te države, doktoricu Fehmidu Mirzu, pripadnicu Pakistanske narodne partije.


2011. Počela vojna akcija međunarodnih snaga u Libiji naziva Odisejeva zora pod komandom admirala Samuela J. Lockleara. Režim Muamera el-Gadafija srušen je kada je ubijen 20. oktobra 2011.


2016. Petoro ljudi je poginulo, a 36 je ranjeno kada je u pješačkoj zoni u ulici Istiklal u Istanbulu bombaš samoubica detonirao eksploziv.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message