Na današnji dan - 23. februar

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 33 Postavljeno

Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch 2001. godine smijenio Edhema Bičakčića s dužnosti direktora Elektroprivrede BiH, jer je, dok je bio premijer FBiH, zloupotrijebio ovlasti

1445. Johannes Gutenberg u Hof Humbrechtu blizu Mainza odštampao je prvu knjigu - Bibliju.


1685. Rođen njemački kompozitor Georg Friedrich Händel, uz Johanna Sebastiana Bacha najznačajniji muzičar baroka. U njegovom obimnom opusu najvrednijim se smatraju opere i oratoriji.


1821. U Rimu umro engleski pjesnik John Keats, čija se djela - soneti, spjev “Endimion”, pjesme “Oda slavuju”, “Oda grčkoj urni”, “Oda jeseni” ubrajaju među najljepša poetska djela na engleskom jeziku.


1866. Pod pritiskom bojara nezadovoljnih demokratskim reformama, rumunski knez Aleksandar Kuza, ujedinitelj Moldavije i Vlaške, primoran je da abdicira i da napusti zemlju. Naslijedio ga je Karol I, princ od Hoencolerna, koji je 1881. postao prvi rumunski kralj.


1898. Francuski pisac Emil Zola uhapšen je zbog objavljivanja otvorenog pisma predsjedniku Francuske, pod naslovom “Optužujem”, u kojem je vladu optužio za antisemitizam i montirani sudski proces protiv kapetana Alfreda Dreyfusa.


1944. U Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u Drvaru stigla sovjetska vojna misija. To je bila prva sovjetska vojna misija na tlu Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.


1959. Međunarodni sud za ljudska prava otvorio je prvo zasjedanje u Strasbourgu.


1965. U Santa Monici umro slavni američki filmski komičar Stan Laurel, “mršavi” iz tandema Stan Laurel i Oliver Hardy.


1994. Politički i vojni predstavnici Armije RBiH i HVO-a zaključili sporazumni prekid vatre koji je stupio na snagu 25. februara i bio uvod za stvaranje bošnjačko-hrvatske federacije u okviru Bosne i Hercegovine.


1999. Pregovori srpskih vlasti i kosovskih Albanaca u Rambouilletu kod Pariza prekinuti su bez potpisivanja sporazuma, koji su pregovaračima ponudili međunarodni posrednici. Srpska strana odbila je prisustvo stranih trupa na svojoj teritoriji, a albanska razoružanje Oslobodilačke vojske Kosova.


2001. U Beogradu uhapšen Radomir Marković, šef Državne bezbjednosti za vrijeme režima Slobodana Miloševića. Marković je osumnjičen za učešće u političkim ubistvima počinjenim između oktobra 1998. i januara 2001. Osuđen je 30. januara 2003. na sedam godina zatvora za pomaganje u prikrivanju četvorostrukog ubistva članova Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali.


2005. U snažnom zemljotresu jačine 6,4 stepena Richterove skale koji je pogodio provinciju Kerman u Iranu poginulo je oko 600 ljudi, a gotovo 1.000 je povrijeđeno.


2005. Haški tribunal otpečatio je optužnicu protiv bivšeg komandanta Armije RBiH Rasima Delića zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Srbima koje su u srednjoj Bosni počinili mudžahedini iz sastava Trećeg korpusa Armije BiH. Delić se dobrovoljno predao tom sudu 28. februara. Osuđen je 15. septembra 2008. na tri godine zatvora. Umro je 16. aprila 2010. u Sarajevu.


2006. U Moskvi poginulo najmanje 47 osoba, a 29 povrijeđeno nakon urušavanja krova tržnice Bauman usljed težine snijega.
image

Janez Drnovšek2008. U mjestu Vrhnika umro bivši predsjednik Republike Slovenije i nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Janez Drnovšek.
image

Vlastimir Đorđević2011. Haški tribunal osudio je penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message