Na današnji dan 8. decembar

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 58 Postavljeno

U New Yorku 1980. godine ubijen bivši član Beatlesa John Lennon. Ubio ga je mentalno poremećeni obožavalac Mark David Chapman, koji je kasnije osuđen na doživotni zatvor

1638. Umro dubrovački barokni pjesnik Ivan Gundulić, najznačajniji pjesnik južnoslovenskog područja u 17. vijeku. Pisao je mitološke drame i romantične tragikomedije, a najvrednija njegova djela su lirski ep “Suze sina razmetnoga”, junački ep “Osman” i pastirska igra “Dubravka” koja završava čuvenom himnom slobodi.


1854. Papa Pije IX proglasio je dogmu o bezgrešnom začeću Bogorodice.


1863. Britanski bokser Tom King je postao prvi svjetski šampion u teškoj kategoriji pobjedom nad Amerikancem Johnom Hunnantom.


1925. Objavljena je knjiga Adolfa Hitlera “Mein Kampf”, u kojoj je izložena koncepcija novog poretka i rasne supremacije Nijemaca.


1941. SAD i Velika Britanija objavile rat Japanu, dan poslije japanskog napada na američku bazu u Pearl Harboru na Havajima. Njemačka i Italija, u skladu sa obavezama iz Trojnog pakta, objavile su rat SAD-u.


1954. Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli su Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik. Zaključeno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma - ćirilica i latinica - ravnopravna i da jezik ima zajednički pravopis.


1966. Prilikom havarije grčkog feribota Heraklion, koji je potonuo tokom nevremena kod ostrva Melos, poginula su 234 putnika i člana posade.


1974. Grci na referendumu velikom većinom glasali za republiku, a protiv restauracije monarhije.


1978. Umrla izraelska državnica Golda Meir, prva žena premijer Izraela (1969-1974).


1987. Počela prva Intifada, palestinski ustanak protiv izraelske okupacije, a okončana je 1993. godine.


1991. Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič potpisali u Minsku Belovežski sporazum o formiranju Zajednice Nezavisnih Država. Time je prestao da postoji Sovjetski savez.


1995. U Londonu je počela dvodnevna konferencija na kojoj je, umjesto ženevske Mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, osnovan Savjet za provođenje mira. U radu konferencije učestvovali su ministri inostranih poslova 40 zemalja i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija. Švedski diplomata Carl Bildt imenovan je za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.


2000. U Otawi održan prvi svjetski samit posvećen kulturi i umjetnosti na kojem je osnovana Međunarodna federacija agencija za podršku umjetnosti.
image

Mirza Delibašić2001. U Sarajevu umro Mirza Delibašić, bh. košarkaška zvijezda. Rodio se u Tuzli 9. januara 1954. Uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Četiri puta biran je za najboljeg sportaša BiH.


2001. Umrla Frances Elizabeth Schneider Holberton (84), jedna od pionira kompjuterskog programiranja. Ranih 40-ih programirala je revolucionarni ENIAC digitalni kompjuter za američku vojsku, a kasnije je učestvovala u kreiranju kompjuterskog jezika COBOL i FORTRAN.
image

Hans Hotter2003. U Grunwaldu u Njemačkoj umro Hans Hotter, austrijski operski pjevač njemačkog porijekla, koji se proslavio u operama Richarda Wagnera, posebno ulogama u “Ring Cycle” i “Parsifal”.


2003. Umro kubanski pijanista Ruben Gonzales, koji se proslavio nastupajući sa grupom Buena Vista Social Club.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message