Na današnji dan - 8. novembar

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 60 Postavljeno

Douglas Wilder 1989. godine izabran je za guvernera Virginije kao prvi crnac u historiji SAD-a koji je postao guverner jedne američke države. Istog dana David Dinkins je izabran za prvog crnog gradonačelnika New Yorka

1519. Španski osvajač Hernan Cortes stigao je u Meksiko, gdje su ga Asteci, vjerujući da je on reinkarnacija asteškog božanstva Quetzalcoatl, primili s najvećim počastima.


1656. Rođen engleski astronom i geofizičar Edmund Halley, koji je prvi odredio putanju jedne komete i predvidio njeno periodično pojavljivanje (Halleyjeva kometa). Izradio je prvi katalog sjajnih zvijezda južnog neba i prvu meteorološku kartu.


1793. Prvi put za javnost otvoren Louvre, dvorac francuskih kraljeva od 1204, koji je odlukom revolucionarne vlade 1791. pretvoren u muzej.


1858. Poslije pobjede nad turskom vojskom na Grahovu, Crna Gora je dobila međunarodno utvrđene granice prema Otomanskom carstvu, za koje su garantovale velike sile - Rusija, Austrija, Francuska i Pruska.


1895. Njemački fizičar Wilhelm Conrad Roentgen otkrio X-zrake koje su po njemu nazvane Rendgenovi zraci. Za taj izum dobio je 1901. Nobelovu nagradu za fiziku.


1917. Savjet narodnih komesara uspostavljen je kao nova vlada Rusije s Lenjinom na čelu. Lav Trocki postao je komesar za inostrane poslove, a Staljin komesar za narodnosti.


1923. Spriječen pokušaj Adolfa Hitlera u Münchenu da s generalom Ludendorffom izvede puč. Vođa nacista je uhapšen četiri dana kasnije i osuđen na pet godina zatvora, ali je krajem 1924. amnestiran. Tokom boravka u zatvoru napisao je knjigu “Mein Kampf” (Moja borba), koja je kasnije postala biblija nacizma.


1942. Savezničke snage pod komandom generala Dwighta Eisenhowera počele iskrcavanje u Sjevernoj Africi u Drugom svjetskom ratu.


1960. Kandidat Demokratske stranke John Kennedy postao je u 43. godini najmlađi predsjednik u historiji SAD-a. Ubijen je u atentatu u Dallasu 22. novembra 1963.


1986. Umro ruski političar Vjačeslav Molotov, šef sovjetske diplomatije od 1939. do 1949. i od 1953. do 1956, glavni pregovarač sa nacističkom Njemačkom u pripremi sovjetsko-njemačkog pakta o nenapadanju (1939). Od 1931. do 1941. bio je i predsjednik Savjeta narodnih komesara (vlade). Jedan od najbližih Staljinovih saradnika, isključen je iz partije u junu 1957. i smijenjen sa svih funkcija. Vraćen je u partiju 1984. u 95. godini.


1987. Umro Alija Nametak, bh. pripovjedač, dramatičar i folklorist.


1993. Republika BiH postala članica Međunarodne organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu - FAO.


1998. Sud u Bangladešu osudio je na smrt 15 bivših oficira, optuženih za ubistvo bangladeškog predsjednika šeika Mujibura Rahmana u vojnom udaru u augustu 1975.


1999. Umro slovenački i jugoslovenski gimnastičar Leon Štukelj, prvi olimpijski pobjednik sa prostora bivše Jugoslavije. Osvojio je šest olimpijskih medalja, od kojih tri zlatne - dvije u Parizu 1924. i jednu u Amsterdamu 1928.
image

Radmila Savićević2001. U Beogradu umrla Radmila Savićević, pozorišna, filmska i televizijska glumica. Televizijskoj publici ostaće upamćena po ulogama u TV serijama: “Kamiondžije”, “Pozorište u kući”, “Babino unuče”, “Vruć vetar”, “Bolji život” i “Srećni ljudi”.


2010. EU ukinula vize za građane Bosne i Hercegovine i Albanije.


2010. Nobelovu nagradu za mir dobio je kineski disident Liu Xiaobo zbog dugogodišnje i nenasilne borbe za ljudska prava u Kini.
image

Donald Trump2016. Donald Trump, kandidat republikanaca, pobijedio na američkim predsjedničkim izborima kandidatkinju demokrata Hillary Clinton. Trump je naslijedio Baracka Obamu u Bijeloj kući kao 45. predsjednik SAD-a.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message