Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 16 Postavljeno

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.


Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva ubojstvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.


Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu.


Prethodno ročište, 7. veljače, prekinuto je zbog tehničkih problema sa video linkom iz Beograda, putem kojeg je tužilac Milanko Kajganić pokušao ispitati svog svjedoka Јoku Božić.


Kajganić je rekao da će Božićevu iz Bukove Grede, koja sada živi u Novom Sadu, pokušati da dovede u Sud BiH, a ukoliko to ne bude moguće zbog starosti i njenog lošeg zdravstvenog stanja, te brige o veoma bolesnom suprugu, predložio je da na narednom ročištu bude pročitan njen iskaz.


Početak ročišta zakazan je za 9.30 časova.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
orašje
Kratki opis: 
U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, koji su optuženi za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message