Nezavisni blok i Novi bošnjački potpisali sporazum o saradnji: Podrška kandidaturi Seanda Šepića

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 27 Postavljeno

Potpisnice sporazuma zalagat će se za politiku koja će biti bazirana na etičkim principim

Predsjednici Nezavisnog bloka i Novog bošnjačkog pokreta Senad Šepić i Mirsad Ćosić danas su potpisali sporazum o saradnji i podršci na Općim izborima 2018. godine, jer je, kako su istaknuli, njihova politika okrenuta ka budućnosti, perspektivi i rješavanju stvarnih životnih problema u Bosni i Hercegovini.


- Svjesno smo ušli u ovu vrstu koalicije budući da disolucija bošnjačke strane može biti pogubna, a mogu se pojaviti probošnjački subjekti koji ne nose probošnjačke vrijednosti. Kroz zajedničke aktivnosti, koje ćemo definisati do kraja ovog mjeseca, tražit ćemo i zahtijevati proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u svim organima vlasti, a istovremeno nećemo negirati druge identitete – rekao Ćosić.


Dodaje da će se potpisnice sporazuma zalagati za politiku koja će biti bazirana na etičkim principima jer je, po njegovom mišljenju, prisutna moralna dekadencija političkih stranaka u BiH.


- Osim predizbornog djelovanja, gradit ćemo našu saradnju i nakon izbora. Okrenuti smo zapošljavanju ljudi, pravnoj državi, ravnomjerno razvijenoj i evropskoj BiH koja gleda u budućnost i u tom smislu smo prepoznali kompatibilnost sa idejom Novog bošnjačkog pokreta – potvrdio je Šepić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.


Njegovu kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH također podržavaju članovi Novog bošnjačkog pokreta navodeći da je "Šepić čovjek koji živi i čuva identitet naroda, a istovremeno je u potpunosti otvoren prema Evropi i svijetu gdje ima veliki broj prijatelja i poštovatelja".


- Kroz razgovore smo potvrdili da nemamo ulogu dominacije jedni na drugima, nego upravo suprotno da nam je stalo do zdrave konzistentne koalicije koja će imati sopstvenu snagu svih pozitivnih promjena u državi i društvu. Zajedničkim snagama gradit ćemo BiH kao demokratsku pravnu državu ravnopravnih naroda – poručio je Ćosić.


Pozvao je i druge stranke slične orijentacije da se pridruže koalicionom djelovanju Nezavisnog bloka i Novog bošnjačkog pokreta i time doprinesu zagovaraju evropskih vrijednosti u izgradnji moderne BiH i njenih efikasnih institucija.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message