NEZIR PIVIĆ: MINISTAR PRAVDE BiH JOSIP GRUBEŠA POKAZUJE POTPUNO NEPOZNAVANJE ZAKONA

Izvor: Haler Pregledano: 21 Postavljeno

Pivić: Grube"scaron;a pokazuje potpuno nepoznavanje zakonaNezir Pivić / Vijesti.ba

Zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić u reakciji za Klix.ba na izjave ministra Josipa Grube"scaron;e u vezi s obilježavanjem Dana Republike Srpske je kazao da su njegove izjave pravno neutemeljene i pogre"scaron;no argumentirane.


Pivić je na početku razgovora kazao da Grube"scaron;a, koji je član delegacije HDZ-a, povodom prisustva obilježavanju neustavnog praznika Dana Republike Srpske nastoji opravdati svoje prisustvo u Banjoj Luci, ali da mu to ne daje za pravo da izno"scaron;enjem ličnih i potpuno pogre"scaron;nih stavova poku"scaron;ava legitimizirati to na općoj razini.
"quot;Apsoluno se ne slažem s izjavom ministra Grube"scaron;e da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim samo odredbe Zakona o praznicima RS-a koji se tiču samo vjerskog obilježavanja Dana RS 9. januara, jer upravo u Odluci Ustavnog suda je navedeno da 'obilježavanje 9. januara nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju koletivnog identiteta, kao vrijednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom dru"scaron;tvu koje se temelji na uvažavanju i po"scaron;tivanju različitosti kao temeljnih vrijednosti modernog demokratskog dru"scaron;tva'"quot;, kazao je Pivić.
Dodao je da je izbor 9. januara za obilježavanje Dana Republike Srpske inspirisan održavanjem Skup"scaron;tine srpskog naroda bez uče"scaron;ća predstavnika bilo kojeg drugog naroda, kada je donesena Deklaracija o progla"scaron;enju Republike Srpske, kao jednostrana izjava političke volje samo jednog - srpskog naroda, uvod u ratna de"scaron;avanja, jasno je zbog čega Bo"scaron;njaci i drugi narodi imaju otpor prema tom datumu.
"quot;Praznik treba da predstavlja sve građane RS, jer Ustav RS-a svim građanima daje jednaka prava. Praznik treba da bude saglasan sa osnovnim vrijednostima propisanim u Ustavu, po"scaron;tovanju ljudskih prava, sloboda, jednakosti, ravnopravnosti, vladavini prava i tako dalje. RS treba da se, kao entitet, zalaže za vladavinu prava, jer je na to obavezan, a time i na dosljedno provođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ne da se bira ono "scaron;to će se provesti, odnosno, ono "scaron;to odgovara institucijama RS-a"quot;, dodao je Pivić.
Smatra da su sporne odredbe Zakona o praznicima RS-a i dalje neustavne bez obzira na njihov sekularni karakter, u smislu izostavljanja vjerske komponente obilježavanja. Upravno stav Venecijanske komisije i Ustavnog suda se ogleda u tome da neustavnost nije bila samo u vjerskoj komponenti tog dana, nego da taj dan vrijeđa i ponižava sve druge narode, kao i pripadnike srpskog naroda koji se ne slažu i odbacuju postupanja RS -a koja su uslijedila nakon progla"scaron;enja RS-a 9. januara.
"quot;Dakle, dono"scaron;enje Zakona o praznicima u kojem je izostavljena vjerska komponenta, ali je ostavljeno obilježavanje 9. januara, kao Dana RS, je izigravanje prava i prevara, "scaron;to je jasno svakom dobronamjernom, običnom čovjeku. Tim prije čudi da ovo nije jasno državnom ministru pravde, koji bi po svojoj funkciji morao biti među prvim za"scaron;titnicima ustavnosti i zakonitosti. Ministar Grube"scaron;a je u nekoliko navrata pokazao nedosljednost kada je riječ o međusobnom uvažavanju. Uprkos njegovoj funkciji, državnog ministra pravde, Grube"scaron;a pokazuje potpuno nepoznavanje, pa često i grubo kr"scaron;enje zakonodavstva Bosne i Hercegovine, da bi njegove izjave imale bilo kakvu težinu i značenje"quot;, poja"scaron;njava na"scaron; sagovornik.
Na kraju je kazao da se uprkos svim poku"scaron;ajima prisustvo delegacije HDZ-a, pa i u sklopu toga i ministra pravde Grube"scaron;e, obilježavanju neustavnog Dana RS, ničim ne može opravdati.
"quot;Sasvim je sigurno da će u najskorije vrijeme princip 'Nepoznavanje prava "scaron;kodi' (Ignorantia iuris nocet) doći do izražaja"quot;, zaključio je zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.
(Vijesti.ba / Klix.ba) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message