NIHAD ČOLPA: PROCESUIRATI AUTORA RASISTIČKOG TEKSTA

Izvor: Haler Pregledano: 28 Postavljeno

Nihad Čolpa: Procesuirati autora rasističkog tekstaNihad Čolpa / Vijesti.ba

Zastupnik u Federalnom parlamentu Nihad Čolpa i predsjednik Građanskog saveza rekao je da podržava nezavisnost medija i slobodu govora, ali je ocijenio da medijska zajednica također sama mora ustati i osuditi ratnohu"scaron;kačke izjave u bh. medijima, koje dovode do povećanja međuetničkih tenzija u Bosnu i Hercegovini.


Čolpa u pisanoj izjavi za medije podsjeća na izjavu korisnika dru"scaron;tvenih mreža, izvjesnog Tomislava Zelenike, koji je za Bo"scaron;njake rekao: "bdquo;Muslimani, Bo"scaron;njaci, su va"scaron;a najveća i najopasnija prijetnja. Oni su ti koji žive za to da vas ne bude. Ni vas ni Srba niti bilo koga drugoga u ovoj zemlji osim njih samih. Oni su nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa. Isto su napravili i prije 500 godina, i prije 150 i prije 70 i prije 30"hellip;"rdquo;, te nastavio nazivati Bo"scaron;njake pogrdnim imenima.
Dru"scaron;tvena mreža Facebook uklonila je poduži komentar Zelenike, ali je on kasnije objavljen na portalu Dnevnik.ba za kojeg Čolpa ističe da je veoma blizak Draganu Čoviću i HDZ-u.
U stavovima Zelenike, rekao je Čolpa, itekako ima elementa i krivičnog djela po članku 163. Krivičnog zakona FBiH, koji predviđa i do pet godina zatvora za javno izazivanje rasne ili vjerske mržnje, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalim koji žive u Federaciji. Čolpa je istakako da je neophodno da u skladu sa navedenim propisima nadležni organi u "scaron;to kraćem roku procesuiraju počinioca.
(Vijesti.ba) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message