Norveška najprosperitetnija država na svijetu, Hrvatska 43., BiH uopće nema na listi

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 18 Postavljeno

Anketa na temelju koje je popis koji se odnosi na 2017. godinu stvoren, u obzir uzima čak 104 varijable, među kojima su i količina novca kojim zemlja raspolaže, bruto domaći proizvod, broj ljudi koji rade puno radno vrijeme, količina sigurnih internetskih servera te razina odmornosti građana države. Legatum potom te 104 varijable podijeli u devet kategorija kako bi došao do konačnog popisa od 25 najprosperitetnijih zemalja na svijetu, prenosi Jutarnji list.


U užu konkurenciju za konačni izbor ovaj je put ušlo 149 zemalja i to na temelju količine dostupnih podataka.


Što se tiče najgore plasiranih država, na samom dnu su Jemen, Srednjoafrička Republika, Sudan, Afganistan i Čad.


Hrvatska se plasirala na 43. mjesto, a isto je mjesto zauzela i godinu ranije. Najbolji je plasman ostvarila u kategoriji brige za okoliš (14. mjesto) dok najgore stoji u kategoriji društvenog kapitala (122. mjesto).


Prošle je godine najprosperitetnijom državom na svijetu za 2016. godinu proglašen Novi Zeland, dok plasman deset najprosperitetnijih država za 2017. slijedi u nastavku.


10. Velika Britanija


Otok ima peto najbolje poslovno okruženje na svijetu te sedmu najkvalitetniju ekonomiju. Najslabije su plasirani u kategoriji zdravlja, gdje zauzimaju 19. mjesto.


9. Australija


Australija je najbolje plasirana u kategoriji društvenog kapitala što znači da su u toj državi osobni odnosi između građana iznimno jaki i da im društvo daje svu potrebnu potporu. S druge strane, najslabije stoje po pitanju sigurnosti (22. mjesto).


8. Kanada


Kanada je druga u kategoriji osobne slobode, a četvrta u kategoriji poslovnog okruženja, dok najslabije stoje u kategorijama zdravlja i sigurnosti. U te se dvije kategorije nalaze na 24. mjestu.


7. Danska


Danska je najbolje plasirana u kategorijama društvenog kapitala (4. mjesto) i kvalitete ekonomije (5. mjesto). S druge strane Danci najgore stoje u kategoriji zdravlja (21. mjesto).


6. Nizozemska


Nizozemci su na drugom mjestu u kategoriji obrazovanja te imaju četvrtu najkvalitetniju ekonomiju, međutim na 46. su mjestu kada je riječ o kvaliteti okoliša.


5. Švedska


Šveđani imaju najkvalitetniju ekonomiju i četvrtu najbolju državu po pitanju učinkovitosti vlasti, vladavini prava i stupnju političke participacije. Najgore stoje po pitanju društvenog kapitala, tu su na 19. mjestu.


4. Švicarska


Švicarci su na prvom mjestu po pitanju edukacije i na trećem mjestu kada je riječ o zdravlju, međutim na 20. su mjestu kada se radi o društvenom kapitalu.


3. Finska


Finska ima najbolji državni aparat, njihova je demokracija najjača i građani participiraju, treći su po edukaciji i naporima da očuvaju svoju prirodu. Najslabije su plasirani po pitanju sigurnosti (15. mjesto).


2. Novi Zeland


Novi Zeland je najbolje plasiran u kategoriji osobne slobode, na drugom su mjestu u kategorijama osobnog kapitala i poslovnog okruženja te imaju treći najučinkovitiji državni aparat i treću najkvalitetniju ekonomiju. Kao i njihovi susjedi Australci, slabo stoje u kategoriji sigurnosti te su se u njoj plasirali na 23. mjesto.


1. Norveška


Najprosperitetnija država na svijetu u 2017. godini je Norveška. Norvežani su najbolji u kategoriji brige za okoliš, a drugi su po učinkovitosti državnog aparata. U niti jednoj kategoriji nisu izvan prvih osam država na svijetu.


Ukupni popis možete pročitati ovdje.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
popis
Kratki opis: 
Istraživački institut iz Londona Legatum objavio je svoj jubilarni deseti popis najprosperitetnijih zemalja na svijetu, piše The Independent.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message