Otvoren EYOF 2019 – Neka igre počnu!

Izvor: spagosmail Pregledano: 39 Postavljeno

(fotosi: eyof, portali, facebook)


Svečanom ceremonijom otvorenja, defileom zemalja učesnica i paljenjem Olimpijskog plamena, sinoć je na stadionu "ldquo;Asim Ferhatović Hase"rdquo; u Sarajevu počeo 14. Evropski omladinski zimski festival (EYOF) "ndash; najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Ceremoniji otvorenja na najvećem bh. stadionu prisustvovalo je 25.000 gledalaca, među kojima i brojni zvaničnici, gosti iz zemalja regiona, biv"scaron;i sportisti i olimpijci, koji su imali priliku vidjeti ponovno paljenje Olimpijskog plamena u Sarajevu nakon 35 godina.
Čast da zapali olimpijski plamen pripao je vi"scaron;estrukoj najboljoj bh. sportistkinji i trofejnoj bh. džudistkinji Larisi Cerić, do koje je Baklja mira dospjela nakon "scaron;to je pro"scaron;la iz ruke u ruku brojnih istaknutih biv"scaron;ih i sada"scaron;njih bh. sportista.
Ceremoniji otvorenja prisustvovali su predsjedavajući Predsjedni"scaron;tva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedni"scaron;tva Željko Kom"scaron;ić i "Scaron;efik Džaferović.
Dodik se obratio prisutnima i zajedno s predsjednikom Evropskog olimpijskog komiteta Janezom Kocijančićem, te gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulahom Skakom i Nenadom Vukovićem, otvorio EYOF 2019.
"ldquo;Zahvalio bih se EOK-u koji je odlučio ba"scaron; nama dati organizaciju ove manifestacije. Podržimo mlade sportiste koji su svojim trudom i radom do"scaron;li u situaciju da se bore za medalje na na"scaron;im borili"scaron;tima. Ponovo imamo Baklju mira koja je ponovo zasjala ovdje, u gradu gdje su prije toliko decenija održane olimpijske igre. Do"scaron;li ste u zemlju različitosti, ali gdje su ljudi poznati kao dobri domaćini i oni će vam pokazati gostoprimstvo"rdquo;, kazao je Dodik u svom govoru i dodao da vjeruje da će Baklja mira donijeti dodatnu stabilizaciju BiH.
Manifestacija je započela nastupom tri kulturno "ndash; umjetnička dru"scaron;tva, predstavnici tri konstitutivna naroda BiH. Počasna jedinica Oružanih snaga BiH unijela je zastavu BiH, nakon čega je intonirana himna Bosne i Hercegovine.
Uslijedio je defile 46 zemalja učesnica EYOF-a,"nbsp; prvi su prodefilovali takmičari zemlje kolijevke olimpizma "ndash; Grčke. Bh. takmičari su pred publiku iza"scaron;li zadnji, a publici se predstavilo 21 mladih sportista koji će nastupiti u pet sportova.
BiH će predstavljati Esma Alić, Nina Petrović, Ai"scaron;a Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut (alpsko skijanje), Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uro"scaron; Lalović, Davor "Scaron;kipina i Nikola Gavrilović (skija"scaron;ko trčanje i biatlon), Asja Klačar i Selina Memić (snowboard) i Sumeja Zaimović (brzo klizanje).
Olimpijsku zastavu na stadion su unijeli i podigli istaknuti bh. sportisti "ndash; ko"scaron;arka"scaron;ica Razija Mujanović, skija"scaron;ka trkačica Tanja Kari"scaron;ik, brzoklizačica Bibija Kerla, bacač kugle Hamza Alić, džudista Amel Mekić, biatlonac Tomislav Lopatić, odbojka"scaron; Sabahudin Delalić i fudbaler Refik "Scaron;abanadžović.
Izvođači Tarik, Laka i Mirela izveli su pjesmu "ldquo;Za pravu raju"rdquo; "ndash; pjesmu glavne EYOF-ove maskote Groodvyja, a sarajevski srednjo"scaron;kolci izveli su zvanični performans EYOF-a "ldquo;We create together"rdquo;.
Ceremonija zatvaranja EYOF-a biće održana 16. februara na stadionu Slavije u Istočnom Sarajevu.
(NovaSloboda.ba) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message