Pammer: Nema rata ni raspada BiH

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 13 Postavljeno

Nema raspada Bosne i Hercegovine. To se neće dogoditi. Mislim da neće doći ni do nekog konflikta. Takvo nešto nije u interesu čak ni onih koji o tome pričaju. Ni susjedne zemlje ne bi dopustile neku nestabilnost te vrste u BiH, jer ni njima ne odgovara. Svaka nestabilnost u BiH, negativno bi se odrazila na susjedne zemlje. Svi oni imali bi i u gospodarskom smislu, katastrofu, smatra Martin Pammer.


On sutra odlazi s dužnosti veleposlanika Austrije u Bosni i Hercegovini.


Vodeća država


U proteklih nešto više od pet godina on je bio na ovoj poziciji. Osigurao je, predanim radom, da njegova zemlja bude i dalje viđena kao jedna od vodećih u BiH, ne samo na ekonomskom planu. Pammer se vraća u Beč, gdje će voditi jedan od odjela, piše Dnevni avaz. '


'Bit ću na čelu Radne grupe za multikulturalni i međucivilizacijski dijalog pri Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove. Ta pozicija povezana je s BiH, koja je višenacionalna i multikulturalna zemlja. Naslijedit će me Ulrike Hartmann. Ona ima bogato diplomatsko iskustvo. Službovala je u Beogradu, Sarajevu, a bila je i na čelu OHR-a u Banjoj Luci i odlično poznaje lokalne jezike'', kaže Pammer.


Upitan je li prekjučer bio u Banjoj Luci, on, malo iznenađen pitanjem, kaže da nije. On je rekao da se radi o protuustavnom činu, te mu nije jasno zašto bi trebao biti tamo.


''BiH je u stalnoj stagnaciji i to se mora promijeniti. Mora se raditi na tom putu od Daytona prema Bruxellesu. To je budućnost ne samo BiH nego i ostalih iz regije. Ohrabruje me što vidim mnogo signala da ima napretka, u gospodarstvu, kulturi, infrastrukturi. Važno je da se ide naprijed i da se ne odustaje… Usprkos svemu'', kaže on.


Pammer ističe da je pozicija austrijske vlade, kada je BiH u pitanju, uvijek ista.


''A separatistička retorika, spominjanje rata i ciljeva iz rata, uopće nisu dobri ni konstruktivni za ovu zemlju'', naglašava.


Prednjači Dodik


Upitan misli li na Dodika, on kaže da se ne radi samo o njemu nego o cijelom nizu političara.


''Istini za volju, i predsjedavajući Predsjedništva, gospodin Dodik uvijek i iznova koristi izraze prošlosti i stvari iz perioda rata. Nažalost, nacionalizam je vrlo zahvalan politički instrument i već je globalno to tako. On se koristi otvoreno i brutalno ili u šiframa i suptilno. U BiH se već 20 godina koristi retorika koja pokazuje da nijedna strana nije zadovoljna Daytonom. Žao mi je da nedostaje zajedničke vizije za ovu državu i to je jedan od suštinskih problema. Ne bi se smjelo zaboravljati kako je rat počeo i što su i međunarodni sudovi utvrdili, tko nosi najveću odgovornost'', kaže Pammer.


Pojašnjava da „za političke i intelektualne elite, prije svega Srbije, ali i drugih, predstoji zadatak prevladavanja prošlosti, po uzoru na Njemačku i Austriju“.


''To je nešto što se mora dogoditi iznutra. Ne može se nametati'', ističe.


Izuzetan tretman u Tuzli


Pammer najavljuje da će privatno posjećivati BiH. Upitan hoće li, s obzirom na novi posao, dolaziti i službeno, on kaže da je za to još rano govoriti. '


'Morat ću dolaziti i na kontrole. Tretman koji sam imao prilikom nedavne operacije u Centru za srce u Tuzli bio je vrhunski. Bolji nego u mnogim državama na Zapadu. Oni su izuzetni. Vrlo sam zadovoljan'', ističe.


Pozitivna priča


''Za mene je BiH kao neki mozaik koji je prepun svijetlih dijelova. Ima i tamnih, ali dominiraju oni koji zrače pozitivnom energijom. To je ono što se treba dalje širiti. A moguće je to samo pozitivnim pristupom prema svojoj zemlji'', poručuje Pammer. - 


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
sutra napušta dužnost
Kratki opis: 
Konflikt i raspad BiH nije u interesu čak ni onih koji o tome pričaju. Ni susjedne zemlje ne bi dopustile neku nestabilnost te vrste u BiH.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
Opis slike: 
FOTO: Arhiva
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message