Petrich za korekciju granica na Kosovu ali da istim putem ne krenu i druge države

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 39 Postavljeno

Austrijski diplomata Wolfgang Petritsch, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra da, kako bi se riješio kosovski problem, grubo pojašnjeno, treba pristati i na mijenjanje granica.


Ovaj diplomata u razgovoru za Blic nije upotrijebio nijedan od termina u opticaju - ni podjelu ni razgraničenje.


Kako piše Blic, on koristi terminologiju "administrativna kozmetička korekcija".


"Ako do toga uopće dođe, riječ je o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice", kazao je Petritsch.


Prema njegovim riječima, "kozmetička korekcija" kroz nekoliko sela neće imati negativan domino efekt na ostale države u regiji i zbog toga nema bojazni od prelijevanja sukoba.


Kako bi se eventualno spriječilo da i ostali krenu u prekrajanje granica, diplomata predlaže da se pod pokroviteljstvom EU, UN i OEBS potpiše svečana Deklaracija kako - "niko drugi - ni u BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Albaniji ne bi dobio pravo da iznese slične dogovore".


"Radilo bi se, ako uopće dođe do toga, o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice. Neće mijenjati etničku strukturu bilo koje države, te stoga neće biti mjesta negativnim efektima. U pitanju je 'novi realizam' Balkana... Stoga, podržimo dogovor na liniji Tači-Vučić. Bolno sam svjestan, to je razočaranje za nas stare 'balkanske ruke'. Ali hej, vremena se mijenjaju", napisao je prvobitno Petritsch kao odgovor na članak američkog političkog analitičara Daniela Serwera koji se usprotivio podjeli, navodeći da bi takav potez doveo do niza negativnih efekata.


Petritsch je, objašnjavajući svoje stavove, rekao da "vjeruje da je krajnje vrijeme da se finalizira međusobno prihvatljivo rješenje, posebno kako bi se podržali etnički Srbi na Kosovu, s obje strane Ibra".


"Čak i nakon manjih korekcija Kosovo bi, kao i Srbija, ostale multietničke države sa jednakim pravima i odgovornostima. Dugo sam se zalagao kao stvar principa za prihvaćanje svih postojećih granica, i dalje se zalažem. Ali, u rijetkim prilikama treba razmisliti dva puta", rekao je nekadašnji austrijski veleposlanik u Beogradu.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
što vrijedi za jedne....
Kratki opis: 
"Ako do toga uopće dođe, riječ je o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice", kazao je Petritsch.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message