PRAVNI EKSPERT DAMIR ARNAUT: JOSIP GRUBEŠA MINISTAR PRAVDE BiH LUPETA, 9. JANUAR JE NEUSTAVAN

Izvor: Haler Pregledano: 23 Postavljeno

Državni poslanik i pravni ekspert Damir Arnaut: Grube"scaron;a lupeta, 9.januar je neustavanDamir Arnaut / Vijesti.ba

Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i pravni ekspert, reagirao je na saopćenje Josipa Grube"scaron;e, ministra pravde BiH.


Grube"scaron;a je u svom obraćanju povodom kritika jer je prisustvovao obilježavanju neustavnog dana entiteta Republika Srpska, 9. januara, u Banjoj Luci, između ostalog, kazao kako taj "bdquo;dan nije neustavan"ldquo;. "nbsp;
- Grube"scaron;a lupeta, a pritom nije ni originalan, već je doslovno prepisao prethodno lupetanje HMS-a. Datum 9. januar je, kao takav, neustavan i Ustavni sud BiH nije mogao biti jasniji po tom pitanju jer je odlučio sljedeće:
"ldquo;Stoga, Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom dru"scaron;tvu koje se zasniva na uvažavanju i po"scaron;tivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog dru"scaron;tva. U tom smislu, izbor 9. januara za obilježavanje Dana Republike kao jednog od praznika entiteta koji predstavlja ustavnu kategoriju i kao takav mora predstavljati i sve građane Republike Srpske kojima i sam Ustav Republike Srpske priznaje jednaka prava nije u skladu s ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa, jer uspostavlja povla"scaron;teni položaj samo jednog, srpskog naroda, čiji su predstavnici 9. januara 1992. godine, bez uče"scaron;ća predstavnika Bo"scaron;njaka, Hrvata i ostalih, donijeli Deklaraciju o progla"scaron;enju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja predstavlja jednostrani akt. Kao takav, prema mi"scaron;ljenju Ustavnog suda, te prema stavu Venecijanske komisije, ne može se smatrati saglasnim s osnovnim vrijednostima izjavljenim u Ustavu Republike Srpske, tj. s po"scaron;tovanjem ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, nacionalne ravnopravnosti, s demokratskim institucijama, vladavinom prava, socijalnom pravdom, pluralističkim dru"scaron;tvom, garantiranjem i za"scaron;titom ljudskih sloboda i prava, kao i prava manjinskih grupa u skladu s međunarodnim standardima, zabranom diskriminacije"ldquo; - podsjetio je Arnaut Grube"scaron;u na dio odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru.
Arnaut je pojasnio i "scaron;ta znači to "scaron;to je Narodna skup"scaron;tina RS usvojila izmjene svog Zakona o praznicima, zadržav"scaron;i pri tome 9. januar kao praznik.
- To "scaron;to je NSRS usvojio izmjene zakona, a zadržao 9. januar kao praznik je čisti formalizam, a praznik ostaje su"scaron;tinski neustavan. No, ako Grube"scaron;a voli tako da se igra, hajde onda da usvojimo izmjene Izbornog zakona tako "scaron;to ćemo prepisati odredbe koje je Ustavni sud proglasio neustavnim i da na taj način formalno "ldquo;implementiramo"rdquo; odluku u slučaju ''Ljubić'', a da su"scaron;tinu vratimo na staro stanje, odnosno popis iz 1991.
Iskreno, ovo "scaron;to HDZ radi je "scaron;tetno po sve Hrvate, osim uskog kruga oko Čovića. Ne čudi "scaron;to su im leđa sada okrenuli branitelji Posavine, pozicija, opozicija, te cjelokupna hrvatska javnost, jer, dok Čović doslovno servisira Dodika, ne čini ni"scaron;ta da zaustavi diskriminaciju koju Hrvati trpe u Sarajevu, već samo sanja da bude Dodik na nekih "ldquo;svojih"rdquo; 15 posto teritorije - zaključio je Arnuat.


(Vijesti.ba / Avaz) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message