Pregled očiju kod djece

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 83 Postavljeno

Škiljenje je greška položaja očnih osovina. Pri gledanju na daljinu one ne stoje paralelno, kako je normalno

Prvi pregled kod oftalmologa trebalo bi obaviti do navršene prve godine života djeteta. Jednogodišnje dijete koje je prohodalo možemo, ako je to potrebno, naučiti nositi naočale. No, to je manji dio problema. Važnije od estetskog izgleda je uspostaviti dobru vidnu funkciju oba oka, upozoravaju oftalmolozi. To je mukotrpan proces u kojem moraju zajedno sudjelovati dijete, roditelj i ljekar. Vidne se funkcije razvijaju do 10-12. godine. Toliko dugo traje i liječenje škiljavosti. Često ga je prije polaska u školu potrebno upotpuniti i operacijom vanjskih očnih mišića. Jedina nagrada koju možemo očekivati je normalno razvijen vid djeteta.


Škiljenje (strabizam) je greška položaja očnih osovina. Pri gledanju na daljinu one ne stoje paralelno, kako je normalno, nego je jedno oko ili oba otklonjeno najčešće k nosu ili u stranu. Više je uzroka škiljavosti.


Greške vida sprečavaju da se u oba oka stvori jednako velika i oštra slika predmeta. Najveću ulogu imaju motorni i anatomski faktori. Da bi se razvio normalan položaj očiju (ortoforija), mora svih 12 vanjskih očnih mišića biti pravilno razvijeno uz urednu funkciju svih živaca. Uz sve to, podrazumijeva se i normalan razvoj moždanih puteva i kore mozga.


Naslijeđe ima siguran utjecaj na razvoj škiljavosti. U mladoj dječijoj dobi češće će se razviti škiljavost prema nosu, a kasnije prema vani. Postoji i prividno škiljenje, kada nam se čini da dijete škilji zbog šireg korijena nosa ili prirođenog nabora kože uz nos. Mnoga djeca škilje od rođenja, nekima se škiljavost razvija kasnije.


Važno je napomenuti da bi idealno bilo sistematski pregledati vid između treće i četvrte godine, a ne pred školu kao što je to sada slučaj. Ako se slabovidnost ustanovi oko sedme godine, prekasno je za uspješno liječenje, odnosno rezultati liječenja su neusporedivo lošiji nego ako je to u dobi od tri-četiri godine. Razvijene zemlje imaju razrađene programe za ispitivanje vida kod djece u dobi od tri-četiri godine i taj model bi trebalo uvesti i kod nas, upozoravaju ljekari. Ovdje je riječ o relativno čestoj anomaliji i poremećaju vida.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message