Priprema svježe ribe

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 56 Postavljeno

Riblje meso biće ukusnije ako ribu isperete pod tekućom vodom, premažete sirćetom, posolite i stavite u frižider

Svi znamo koliko je riba zdrava namirnica i bogata omega-3 masnim kiselinama. Najčešće se priprema na gradelama, ali jednako je ukusna ukoliko je kuhana na lešo ili pečena. Uz kombinaciju s maslinovim uljem postaje izvrsna delicija. U nastavku pročitajte neke od savjeta koji će vam biti od pomoći prilikom pripreme ribe.


Miris ribe s ruku možete ukloniti ako ruke trljate talogom crne kafe ili limuna, a zatim ih operete vodom i sapunom.


Miris ribe u kući manje će se osjetiti ako ribu prije kuhanja natrljate limunom ili sirćetom. Svježu ribu možete prepoznati po bistrim očima, čvrstom mesu, svijetlocrvenim škrgama i čvrstoj ljusci. Riblje ljuske dobro se čiste ako ribu načas stavite u vruću pa u hladnu vodu. Dobro je poslužiti se grubim ribežom.


Ulje u kojem pržite ribu neće prskati ako prije zagrijavanja ulja stavite u ulje koricu kruha. Opranu ribu treba prije prženja osušiti krpom i tek onda uvaljati u brašno. Ribu koju ne možete pripremiti neposredno pošto ste je kupili zamotajte u krpu natopljenu sirćetom i odložite u hladnjak.


Riblje meso biće ukusnije ako ribu brzo isperete pod tekućom vodom, premažete sirćetom, posolite i stavite da neko vrijeme odstoji u frižideru.


Ribu prije pečenja ili prženja treba poprskati limunom, zatim posoliti. Riba će poprimiti lijepu zlatnožutu boju ako prije prženja u tavu stavite malo soli. Riblja žuč. Kada čistite ribu, morate biti vrlo oprezni, jer ako se žuč razlije, riba više nije za jelo.


Masline i filee od sardela, za salatu ili pizzu, stavite prije na nekoliko sati u mineralnu vodu, jer će inače biti preslani. Ulje za jelo treba pohraniti na tamnom i hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku, a bocu ne smijete zatvarati. Tako ulje ostaje duže svježe. Za kuhanje riže ili tjestenine staviti nekoliko kapi ulja u pripremljenu vodu.


Užeženo (rancing) ulje moći ćete opet upotrijebiti ako na svaku litru ulja dodate 5 dg soli i dobro promućkate. Neka odstoji otvoreno 1-2 dana, dok se so ne staloži na dno boce. Zatim pažljivo odlijte ulje, koje je sada opet dobro za jelo.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message