Proračuni u Studiji uticaja na životnu sredinu za TE Ugljevik 3 puni kardinalnih grešaka!

Izvor: Istinito.com Pregledano: 213 Postavljeno

Proračuni u Studiji uticaja na životnu sredinu za TE Ugljevik 3 puni kardinalnih grešaka!

Centar za životnu sredinu predao je danas svoju Analizu Studije uticaja na životnu sredinu za TE Ugljevik 3 Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, te ih pozvao na povlačenje ekološke dozvole za to postrojenje i ponavljanje procesa procjene uticaja na životnu sredinu kako bi se zaštitila životna sredina, zdravlje građana i građanki Ugljevika i okoline, te ispoštovao zakonski okvir i međunarodne obaveze.


Zbog grešaka u proračunima i nedostatka vitalnih informacija iz postojeće Studije uticaja na životnu sredinu za termoelektranu Ugljevik 3 nemoguće je procijeniti uticaj koji će to postrojenje imati na životnu sredinu i zdravlje stanovništva Ugljevika i regije, tvrde iz Centra.


„Ova studija u kojoj nedostaju ključne činjenice, a proračuni su puni kardinalnih grešaka, otvara veoma ozbiljno pitanje o kapacitetima licenciranih firmi za izradu ovakvih studija i njihovog kredibiliteta. U studiji nedostaju proračuni za ključne zagađivače, čija emisija iz termoelektrana svake godine na teritoriji EU, Srbije i Turske dovodi do 23,300 preranih smrti i gubitka od 54,7 milijardi eura godišnje“, izjavio je Igor Kalaba, koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva”.


Iz Centra za životnu sredinu upozoravaju da su nekvalitetne Studije uticaja na životnu sredinu u BiH pravilo, a ne iznimka.
Centar za životnu sredinu je analizu predao Ministarstvu za prostorno uređenje,
građevinarstvo i ekologiju RS, te ih pozvao na povlačenje ekološke dozvole izdate na osnovu Studije i ponavljanje procesa procjene uticaja na životnu sredinu kako bi se zaštitilo građanstvo Ugljevika i okoline, te ispoštovao zakonski okvir i međunarodne obaveze.
(Istinito)

nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message