Proruski orijentiran Zeman ide u drugi krug predsjedničkih izbora s proeuropskim suparnikom

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 29 Postavljeno

Nakon prebrojavanja 99,03 posto listića, Zeman (73), poznat po svojim prokineskim i protumuslimanskim stajalištima, dobiva 38,77 posto glasova birača, priopćio je Državni statistički ured, ispred Drahoša (68), bivšeg predsjednika Češke znanstvene akademije s 26,50 posto.


Drugi krug će "biti izjednačena utrka", ocijenio je neovisni analitičar Jiri Pehe, odgovarajući na upit AFP-a.


"Miloš Zeman će imati velik problem. Jasno je da će ostali kandidati iza ove dvojice, to jest Pavel Fischer, Marek Hilser i Michal Horacek, u drugom krugu glasovati za Drahoša", dodao je.


Sam Drahoš je, izrazivši pred novinarima zadovoljstvo osvojenim rezultatom, rekao kako se nada da će "dobiti glasove onih koji nisu birali Zemana" u prvom krugu.


Drahoš je spomenuo "stanoviti zamor" Miloša Zemana, smjerajući na zdravstvene probleme predsjednika na odlasku koji hoda sa štapom.


Izrazio je želju da se u iduća dva tjedna do drugog kruga "sučeli u javnoj debati" sa Zemanom koji je sve dosad odbijao takvu javnu raspravu.


Zeman je odmah uzvratio: "Nikada se nisam bojao sudjelovanja u debati, još sam mlad i u snazi i svaka rasprava je dobrodošla. Upravo sam na televiziji čuo Drahoša i rado ću mu ispuniti želju", rekao je pred novinarima.


"Na prošlim predsjedničkim izborima dobio sam 24 posto u prvom krugu i 54 posto u drugom, a ove godine 40 posto već u prvom. Čestitam Jiriju Drahošu na lijepom drugom mjestu", rekao je još Zeman koji je na Facebooku zahvalio svima koji su ga podržali najavivši da će se boriti kao lav.Bivši češki veleposlanik u Francuskoj, Pavel Fischer dolazi na treće mjesto s 10,19 posto, a u stopu ga prate poslovni čovjek i autor glazbenih uspješnica Michal Horacek s 9,14 posto i liječnik Marek Hilser s 8,82 posto.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
izbori u češkoj
Kratki opis: 
Češki predsjednik, proruski orijentiran Miloš Zeman nadmoćno je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u subotu i ulazi u drugi krug s proeuropskim Jirijem Drahošem 26. i 27. siječnja.

Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Vezana novost: 
Zatvorena birališta u Češkoj, Zeman favorit
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
Opis slike: 
(Miloš Zeman, foto: Facebook)
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message