PROSLAVA ZLA

Izvor: Haler Pregledano: 22 Postavljeno

Proslava zla


Autor Dino Prohić

Foto BNProslava Dana RS nema veze ni sa ustavom ni sa religijom. To jednostavno ima veze sa osnovnom pristojno"scaron;ću.

Skup"scaron;tina srpskog naroda u BiH proglasila je 9. januara 1992. republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini kao nezavisnu cjelinu unutar Bosne i Hercegovine, s ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koje u tom trenutku nije ni bilo. Srbija je ustavnim promjenama iz septembra 1990. potvrila odluku republičkog parlamenta iz 1989. te suspendovala ustav SFRJ, "scaron;to je de jure bio kraj Jugoslavije.

Osnivanje nacionalnih autonomnih oblasti u Bosni i Hercegovini, srpskih i Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, počelo je već u septembru 1991. godine."nbsp;Podsjećanja radi, referendum o nezavisnosti BiH, koji se u srpskim izvorima nerijetko navodi kao povod za rat održan je 28.februara-1.marta 1992.

I onda je do"scaron;ao rat sa svim svojim pratećim djelima- ubistva, silovanja, progoni. Gotovo niko od 3.5 miliona stanovnika BiH nije ostao nedotaknut zlom koji to sobom nosi.

Su"scaron;tina rata svodila se na etničko zaokruživanje teritorija na koje su Srbi smatrali da imaju istorijsko pravo. U praksi, to je značilo da na teritorijama pod njihovom kontrolom ne mogu živjeti Bo"scaron;njaci i Hrvati, a etnički čiste teritorije mogle su se ostvariti samo- pogađate, etničkim či"scaron;ćenjem. Pomenuti izraz je eufemizam za ubjanje i zastra"scaron;ivanje naroda koji je poslat u bijeg.

Jedan od ideologa toga bila je kasnija predsjednica RS, Biljana Plav"scaron;ić, koja je i pojasnila "scaron;ta su ciljevi rata. Neke od njenih najozlogla"scaron;enijih izjava su da je"nbsp;etničko či"scaron;ćenje"nbsp;"ldquo;sasvim prirodna pojava"rdquo; ili da "ldquo;dva miliona Srba mogu da izginu da bi ostalih "scaron;est živelo u slobodi"rdquo;.

"ndash; Ja bih vi"scaron;e volela da potpuno"nbsp;očistimo"nbsp;istočnu Bosnu od Muslimana. Sve i da zadržimo 70 posto teritorije "ndash; nema tu mira. Ja njima ne želim ni"scaron;ta dobro. Ali, da ja budem mirna, ja njima moram dati da oni imaju neki način života, da sebi organizuju život, da ne bi mene sve vreme uznemiravali. Tako ja shvatam tih 30 muslimanskih posto teritorije, izjavila je svojevremeno Plav"scaron;ić.

Su"scaron;tina je dakle u tome. I to je sprovedeno na terenu. Ko god se obreo u Foči, Vi"scaron;egradu, Čajniču, Prijedoru, da ne nabrajam, kako su se te zamisli sprovodile u djelo. Da se ne lažemo.

Svakom civilizovanom biću ovo bi trebalo da bude monstruozno. A eto, izgleda da nije. Valjalo bi ove stvari imati na umu kada se obilježava Dan RS.

Danas djeca na"scaron;ih prijatelja slave dan kada je donesena odluka o tome da se (bez selekcije) protjeraju ljudi koji su sa njihovim roditeljima i"scaron;li u "scaron;kolu, družili se, veselili i plakali, međusobno se zaljubljivali i i"scaron;li jedni drugima na slave i bajrame. Djeca na"scaron;ih prijatelja slave, jer djeca za bolje ne znaju. "Scaron;ta će djeca kad su oni samo dio jedne navijačke grupe, a čovjek kad je u grupi radi samo ono "scaron;to i svi ostali. A na"scaron;i prijatelji? Slave i oni jer nemaju hrabrosti da budu drugačiji i da dignu glas protiv očiglednog zla.

Ja sam Bosanac"nbsp; i Hercegovac. Meni je svako ko je rođen i odrastao između Drine i Une, Save i mora, moj zemljak. Ja nikada nisam prihvatio da postoji neka "rdquo;na"scaron;a strana"rdquo; koja ubija moje prijatelje. Neću nikada prihvatiti da "rdquo;moji"rdquo; čine zlodjela, bez obzira "scaron;ta je povod za to.

Nije to stvar politike. To je stvar morala. To je ono kad istovremeno mrzi"scaron; ono "scaron;to Izrael radi Palestincima, a istovremeno mrzi"scaron; i ono zlo koje je vijekovima činjeno Jevrejima.

Ono "scaron;to nas čini drugačijim od životinja nije vjera ni nacija. To je osjećaj pravde. I nema tu, "rdquo;ali"rdquo;. Nepravda je jasna stvar, ne može se to relativizirati, bez obzira koliko to poku"scaron;avali. Zlo je zlo, bez obzira ko ga kome čini.

A opirati se zlu koje se tako duboko nastanilo u politiku nekada"scaron;nje Jugoslavije nije lako. Za to treba hrabrost koja je po svemu sudeći potpuno nestala iz na"scaron;eg mentalnog bića.

Nekada su Bosanci i Hercegovci bili poznati po svojoj hrabrosti. Danas smo samo raskoljena masa kukavica koja se u svemu sklanja iza otomanskog, hrvatskog ili srpskog korpusa. I zato nam je tako kako jeste. I jo"scaron; će dugo ostati.

Proslava dana RS nema veze ni sa Bo"scaron;njacima ni sa Srbima ili Hrvatima. To je proslava ideologije zla. Osnovna pristojnost nalaže da zlo koje se drugima desilo nije pristojno slaviti. Za"scaron;to je to toliko te"scaron;ko pojmiti? nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message