Rusija predlaže ukidanje UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 61 Postavljeno

UN je lani odobrio tri paketa oštrih sankcija Pjongjangu koje pogađaju njegov izvoz ugljena, željeza, ribolov i tekstilnu industriju te ograničavaju njegovu opskrbu naftom.


Sankcije su uvedene nakon ispaljivanja projektila i nuklearnog pokusa Pjongjanga koji su ocijenjeni prijetnjom za međunarodnu stabilnost.


"Mislim da je jednostavno prirodno razmišljati o koracima u tom smjeru", rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja odgovarajući na pitanje o eventualnom ukidanju sankcija.


Na povijesnom summitu u Singapuru američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisali su u utorak zajedničku izjavu u kojoj se Pjongjang obvezuje na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka", bez drugih pojedinosti.


Mnogi diplomati misle da su UN-ove sankcije bile presudne u odluci Kim Jong-una da pregovara o odustajanju od svog nuklearnog programa.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
ukidanje sankcija
Kratki opis: 
Rusija je pozvala UN-ovo Vijeće sigurnosti da razmisli o postupnom ukidanju gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji nakon potpisivanja ugovora sa Sjedinjenim Državama o denuklearizaciji zemlje.

Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message