RUSIJA ZABRANjUJE BOSNI I HERCEGOVINI ULAZAK U NATO SAVEZ

Izvor: Haler Pregledano: 3686 Postavljeno

Rusija zabranjuje BiH ulazak u NATO savez : Plan B4 podrazumjeva formiranje saveza vojno neutralnih država u kojem bi bili BIH, Srbija, Makedonija i Crna Gora.Februar 19. 2017.Karte su izvučene ispod stola, ulozi su ogromni, a kako će BiH proći u ovoj partiji "bdquo;političkog pokera"ldquo; potpuno je neizvjesno tim prije "scaron;to politička elita u na"scaron;oj zemlji djeluje isključivo po principu "bdquo;na"scaron;i osobni interesi su iznad svih, za budućnost nitko ni s kim, za osobne interese političkih moćnika svi kao jedan"ldquo;. Sve zapravo zavisi od najmoćnijih svjetskih lidera, a kako stvari stoje, uglavnom će biti rije"scaron;eno na relaciji Moskva "ndash; Washington.

"Scaron;to znači "scaron;utnja

Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin imaju precizno razrađen plan za preuzimanje potpune kontrole nad Balkanom. Njegov kodni naziv je B4 i, u najkraćem podrazumijeva formiranje saveza vojno neutralnih država u kojem bi bili Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna Gora.

"ndash; Taj plan za kratko vrijeme dobio je podr"scaron;ku devet političkih stranaka u BiH, Srbiji, Crnoj Gori"nbsp; Makedoniji. U Rusiji je dobio odobrenje na federalnoj, parlamentarnoj i diplomatskoj razini "ndash; priopćio je Sergej Železnjak, zamjenik generalnog tajnika Generalnog vijeća vladajuće stranke Jedinstvena Rusija i član Komiteta Dume za međunarodne odnose.

Željeznjak je jedan od najbližih suradnika predsjednika Rusije i važi za osobu od Putinovog posebnog povjerenja.

Nema dvojbe da je najvi"scaron;im dužnosnicima BiH ovo poznato, ali jo"scaron; nitko od njih javno o tome ne progovara. Zbog toga je jo"scaron; uvijek bez odgovora pitanje da li ta "scaron;utnja znači odobravanje?

Prema onome "scaron;to je Železnjak priopćio preko beogradskih medija, službena Moskva ne slaže se s potezima američke administracije kada je BiH u pitanju.

"ndash; "Scaron;to se time američkih sankcija prema na"scaron;em iskrenom drugu Miloradu Dodiku, riječ je o očigledno nezakonitom činu. Na primjeru pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD i na primjeru izbora u zemljama Europe, vidimo da nacionalni lideri brane, prije svega, interese svojih zemalja i naroda "ndash; direktan je Železnjak.

Ovo upućuje na zaključak da Dodik ima podr"scaron;ku Rusije, ali, kako kažu na"scaron;i izvori u inozemnim diplomatskim krugovima u Sarajevu, ona u svakom slučaju nije vremenski ograničena i u priličnoj mjeri zavisi od onoga "scaron;to će se dalje događati u Europi, na Balkanu, a prije svega u Srbiji i na predsjedničkim izborima u toj zemlji.

"ndash; Situacija u BiH zahtijeva veliku pažnju i podr"scaron;ku konstruktivnim dijalogom zasnovanom na uvažavanju entiteta i državotvornih nacija "ndash; Srba, Bo"scaron;njaka i Hrvata. Taj dijalog treba biti direktan i ravnopravan bez mije"scaron;anja visokih predstavnika u BiH. Zatvaranje ureda visokog predstavnika u BiH sada je aktualno pitanje koje odgovara političkoj tendenciji manjenja vanjskog utjecaja u BiH i cijeloj regiji, ističe Železnjak i, "scaron;to je vrlo zanimljivo i znakovito, poručuje:

"ndash; Podsjetit ću na početak suradnje crnogorskih Bo"scaron;njaka i Čečenske Republike. To je odličan poduhvat. U Rusiji živi vi"scaron;e milijuna muslimana koji imaju povijesno i suvremeno iskustvo u formiranju multinacionalnih i vi"scaron;evjerskih država. Imamo "scaron;to podijeliti s BiH i drugim multinacionalnim zemljama regije.

Ruski interes

Nije te"scaron;ko dokučiti da su BiH i jo"scaron; tri zemlje Balkana itekako bitne Rusiji kako bi imala koridor i "scaron;tit prema NATO savezu, pojednostavljeno svoju političku, ekonomsku i vojnu bazu u srcu Europe. Željeznak to obja"scaron;njava diplomatskim rječnikom:

"ndash; Formiranje saveza vojno neutralnih zemalja omogućit će da se izbjegne ponavljanje gre"scaron;aka koje su u vezi s ekspanzijom NATO saveza. Nagla"scaron;avam, unatoč obećanjima zapada o ne"scaron;irenju tog saveza, članice NATO-a postale su praktično sve zemlje istočne Europe. Danas se tamo intenzivno prebacuju inozemne trupe i koncentriraju neposredno pored na"scaron;ih zapadnih granica. Mi to shvaćamo kao direktnu prijetnju po sigurnost Rusije"nbsp; i bit ćemo primorani da uzvratimo odgovarajućom mjerom.

Međutim, on sam u jednom trenutku skida diplomatski celofan sa svojih izjaca kada kaže:

"ndash; Značajan faktor za mir na Balkanu jeste politička podr"scaron;ka ključnih zemalja koje imaju odgovornost za međunarodnu sigurnost i stabilnost. Zato je svrsishodna pozitivna dinamika razvoja rusko-američkih odnosa i međusobne suradnje s novim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Nimalo nevažno je da se u Srbiji i njenim relevantnim političkim krugovima na sve ovo već izvlači zaključak da su predsjednici Trump i Putin dogovorili da Rusija preuzme četiri zemlje Balkana, a da Srbija zauzvrat službeno prizna da je Kosovo nezavisna država.

Kada se ispod svega podvuče crta, ispada da Rusija zabranjuje BiH približavanje i ulazak u NATO savez i da se preko leđa na"scaron;e države rje"scaron;ava pitanje Kosova.

Rusija i Dodik za Nikolića, zapad za Vučića

Predsjednički izbori u Srbiji koji će se održati u travnju i ono "scaron;to se već sada događa u toj zemlji, zasigurno imaju i tek će imati itekakvog utjecaja na političku i ekonomsku situaciju u BiH. Moskva službeno poručuje da se ne mije"scaron;a niti će se mije"scaron;ati u te izbore u Srbiji i uopće izbore u zemljama Balkana.

Međutim, u Beogradu se javno tvrdi da se Moskva itekako umije"scaron;ala i jučer su neki srbijanski mediji objavili da je aktualnom predsjedniku Tomislavu Nikoliću koji se kandidira za jo"scaron; jedan mandat na raspolaganju 20 milijuna eura iz Rusije za izbornu kampanju. Uzgred, već se "scaron;u"scaron;ka da bi na izborima u BiH u listopadu iduće godine mogao da se zavrti ogroman ruski novac.

Nije nikakva tajna da je Nikolić ruski igrač i da Moskva hoće da ga vidi jo"scaron; pet godina na predsjedničkom položaju u Srbiji. S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić također je kandidat za predsjednika Srbije ispred vladajuće Srpske napredne stranke čiji je predsjednik i on, tvrdi se u Beogradu, ima podr"scaron;ku zapada. Njemu sve ankete prognoziraju uvjerljivu pobjedu. Treći kandidat je Vojislav "Scaron;e"scaron;elj koji je politički učitelj Nikoliću i Vučiću i zajedno su sve trojica bili u Srpskoj radikalnoj stranci i zajedno su dolazili u BiH tokom rata da ohrabre "bdquo;srpske dobrovoljce"ldquo;.

Kako će u ovom žestokom unutarnjem srbijanskom obračunu proći Milorad Dodik? On je na strani Tomislava Nikolića, a nedavno je to javno potvrdio "ndash; njegov stav je da je Nikolić zaslužio jo"scaron; jedan mandat. I to je jedan od razloga "scaron;to ga je Vučić stavio na led, a prije dva dana, kako kažu na"scaron;i izvori iz Beograda "bdquo;precrtao crnim ugljem"ldquo;. Dodatni razlog je "scaron;to se Dodik usprotivio Vučićevom namjeri da se izgradi autoput Sarajevo "ndash; Beograd koju je odmah podržalo Vijeće ministara BiH.

M. Osmović (Dnevni list)
////////////////////////
/////////////////


STJEPAN BO"Scaron;KOVIĆ PROGLASIO POBJEDU: CIK potvrdio da je ...
///////////////////////


KO TO RU"Scaron;I MOST MEHMED-PA"Scaron;E SOKOLOVIĆA: Kadrovi SNSD-a ...

/////////////////////////////////////

"Scaron;VEDSKI LIBERAL BH KORIJENA, JASENKO SELIMOVIĆ: "quot;Evropa ne podržava daljnje etničke podjele u BiH"quot;!////////////////////////////////

"nbsp;
John McCain ustao u odbranu slobode medija : "ldquo; Želite li sačuvati demokratiju kakvu poznajemo, morate imati slobodne medije "ldquo;


//////////////////////////////////////"nbsp;
Danis Tanović u Berlinu : Umoran sam od toga da nas vode polupismeni i nepismeni tipovi


/////////////////////////////////////////"nbsp;
Odustali od bojkota : Inicijativa za Stolac pozvala svoje glasača da izađu na izbore


/////////////////////////////////////////"nbsp;
Rusija zabranjuje BiH ulazak u NATO savez : Plan B4 podrazumjeva formiranje saveza vojno neutralnih država u kojem nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message