Sa stranice Cidom: Kameni stubovi sa Bišća

Izvor: spagosmail Pregledano: 20 Postavljeno

Zgrada na Mejdanu, u kojoj se danas nalazi Arhiv Hercegovine, bila je u vlasni"scaron;tvu Antona Pachera "ndash; poznatog mostarskog izdavača, koji je imao tiskaru i knjižaru na Glavnoj ulici (preko puta NAME). Za vrijeme Austrougarske u toj zgradi na Mejdanu bio je smje"scaron;ten Okružni organ, za vrijeme Kraljevine Jugoslavije tu je bio Tehnički biro, a nakon Drugog svjetskog rata RKUD "bdquo;Abra"scaron;ević"ldquo;.
Iza ove zgrade, u dvori"scaron;tu okrenutom prema Neretvi, u doba Austrougarske se nalazio prekrasan"nbsp;park "ndash; pravi mali botanički vrt s brojnim egzotičnim drvećem donesenim iz svih krajeva svijeta. Godine 1885., poznati če"scaron;ki arheolog Vaclav Radimsky, otkopavajući jedno rimsko nalazi"scaron;te na Bi"scaron;ću polju, uspio je iskopati četiri kamena stupa, koji su preneseni u ovaj vrt. Od njih je načinjena prekrasna pergola.
Tu su stupovi stajali punih 98 godina, ali stogodi"scaron;njicu postavljanja ne dočeka"scaron;e jer ih je netko nepoznat godine 1987. pod okriljem noći odnio sva četiri. Nikad ih vi"scaron;e ne pronađo"scaron;e.


Fotografija: krajnje desno zgrada Antona Pachera (danas Arhiv Hercegovine), 1900-ih
(Tibor/cidom) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message