SDP BiH: Istražiti umiješanost obavještajnih službi RH u destabilizaciju unutarnjih prilika u BiH

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 30 Postavljeno

"Nadamo se da će, nezavisno o konačnom ishodu istrage, Republika Hrvatska konačno napraviti zaokret i odnose sa Bosnom i Hercegovinom temeljiti na principima jednakosti ove dvije države u međunarodnom poretku i poštivanja suvereniteta naše države, bez uplitanja u njene unutarnje prilike i pravni poredak", kaže se u priopćenju SDP-a.


Kako se navodi, Predsjedništvo SDP BiH očekuje da će Parlament Bosne i Hercegovine konačno usvojiti inicijative zastupnika SDP BiH u državnom Parlamentu Denisa Bećirovića i Saše Magazinovića, kojim se traže izmjene Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i Strategije za borbu protiv terorizma, u smislu uvođenja zabrane djelovanja fašističkih organizacija i kažnjavanja organiziranja grupa koje promoviraju fašističku ideologiju, posebno imajući u vidu posljednje skandalozno četničko okupljanje u Višegradu.


Osuđeno je i ponovno nametanje ideje od strane Hrvatskog narodnog sabora da političke stranke mogu odlučivati o legitimitetu i istinskoj pripadnosti pojedinaca određenoj etničkoj grupi.


"SDP ostaje pri stavu da pitanje etničke pripadnosti uopće ne smije biti sredstvo legitimiranja ili diskvalifikacije pojedinaca u bh. političkom životu, te da se to pitanje koristi kao sredstvo garancije ili monopola pojedinih političkih subjekata", zaključuje se iz ove stranke.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
priopćenje
Kratki opis: 
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine podržalo je aktivnosti Tužiteljstva BiH na utvrđivanju svih činjenica vezanih za slučaj moguće umiješanosti obavještajnih službi Republike Hrvatske u destabilizaciju unutarnjih prilika u Bosni i Hercegovini i narušavanja međunarodnog ugleda naše države.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Vezana novost: 
(VIDEO) Đaković optužio Mektića i Mehmedagića za pakovanje afere: Ne odgovara im Hrvat na čelu Tužiteljstva BiH
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message