Sergej Lavrov je poručio: Rusija će izabrati one koje izaberu građani, vrijeme je da iz BiH ode međunarodna uprava

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 25 Postavljeno

Neprihvatljiva je arogancija Federice Mogherini, visoke predstavnice EU, koja kaže da je Balkan u Evropi i Rusija nema šta tu da traži. Zemlje Balkana imaju pravo i da budu u Evropskoj uniji i da razvijaju odnose s drugim državama, naglašava ministar vanjskih poslova Ruske Federacije

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov posjetu Bosni i Hercegovini počeo je jučer susretom sa članovima Predsjedništva BiH. Na sastanku je istaknuto da dvije zemlje održavaju dobre i stabilne odnose te da je obostrani interes da se bilateralna saradnja dalje unapređuje, a posebno na ekonomskom planu i u vanjskotrgovinskoj razmjeni, kao i u oblastima infrastrukture, energetike, obrazovanja, nauke i kulture. Iskazan je interes za promociju bh. privrede u Rusiji i mogućnosti otvaranja bh. tržišta za potencijalne investitore i ruske kompanije.


Stipendiranje studenata


Na sastanku je naglašeno da Ruska Federacija poštuje opredjeljenje BiH da se pridruži Evropskoj uniji, te da cijeni odluku svih nivoa vlasti da se istovremeno razvijaju dobri odnosi s Rusijom. Obraćajući se novinarima nakon sastanka, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je kazao da Rusija čvrsto stoji iza Dejtonskog sporazuma, ali da je protiv demonizacije Republike Srpske.


- Smatram to izuzetno korektnim. Ne vidim ko uopšte može imati primjedbu na tu vrstu političke poruke, poručio je Ivanić. Dodao je da Rusi nemaju namjeru da se nameću, ali da su vrlo jasno pokazali želju da pomognu, te ponudili i multilateralne i bilateralne sastanke.image

Članovi Predsjedništva BiH sa Lavrovom o ekonomiji / Amer Kajmović


​Potom je uslijedio sastanak šefova diplomatija, a Igor Crnadak i Sergej Lavrov su potpisali Plan konsultacija između dva ministarstva za period 2019 - 2020. godina. Potom su održali i zajedničku pres-konferenciju. Crnadak je zahvalio gostu na dolasku te istakao da ova posjeta ima ogroman značaj. Izrazio je posebno zadovoljstvo što Lavrov posjećuje Sarajevo, Istočno Sarajevo i Banju Luku.


- Odnosi s Rusijom su prijateljski, odlični, a mi smo razgovarali o tome kako ih unaprijediti u oblasti spoljnotrgovinske razmjene. Danas je bila prilika da zahvalim kolegi Lavrovu za rješavanje pitanja klirinškog duga te otvaranje ruskog tržišta za izvoz naših proizvoda, posebno voća. Trenutno imamo oko 40 sporazuma koji čine formalni okvir naše saradnje i dogovorili smo se da nastavimo raditi na memorandumima i novim sporazumima. Zahvalni smo Rusiji što ima principijelan stav kada su u pitanju odnosi unutar Bosne i Hercegovine. Snažna podrška Rusije Dejtonskom sporazumu, potrebi unutrašnjeg dogovora, uvažavanju uloge i nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH kao entiteta predstavljala je kontinuiran doprinos stabilnosti u BiH, istakao je Crnadak.


Ministar Lavrov je istakao da dvije zemlje kontinuirano sarađuju u oblasti kulture i humanitarnih projekata, te da će Rusija nastaviti stipendirati studente iz BiH koji žele studirati u toj zemlji. Konstatirao je da je u stalnom porastu robna razmjena dvije zemlje.


- Mi u potpunosti podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kazao je Lavrov te dodao da bi bilo dobro da oktobarski izbori budu provedeni u skladu sa ustavnim nadležnostima, uz poštivanje konstitutivnosti tri naroda.


- Rusija nema svoje favorite i naši favoriti će biti oni koje narod BiH izabere za svoje lidere. Nikada ne preporučujemo za koga glasati u drugim državama, poštovat ćemo izbor građana BiH i raditi s tim izabranim ljudima, naglasio je šef ruske diplomatije.


Nakon ručka sa Crnatkom u Istočnom Sarajevu, u Banjoj Luci Lavrov je obišao temelje rusko-srpskog hrama i duhovnog centra, gdje su ga uz episkopa banjalučkog Jefrema dočekali predsjednik RS-a Milorad Dodik, predstavnici iz vrha entitetske vlasti, te građani. Lavrov se sastao i s ostalim zvaničnicima RS-a, te šefom srbijanske diplomatije Ivicom Dačićem.


U obraćanju novinarima naveo je da je s Dodikom razmotrio odnose Ruske Federacije i BiH, a koji se odnose na RS. Istakao je da njegova država želi da RS razvija odnose na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu. Istakao je da se Rusija zalaže za dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma i “da se svaka izmjena Daytona može desiti samo uz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.image

U pratnji predsjednika RS-a, šef ruske diplomatije obišao je temelje rusko-srpskog hrama / Srna


Dodao je i da je “pitanje međunarodnog protektorata davno prevaziđeno, te da se BiH mora toga osloboditi”. Podvukao je da je za njegovu državu neprihvatljivo insistiranje zapadnih zemalja na ostanku visokog predstavnika u BiH, koji može da odlučuje o pitanjima iz nadležnosti suverene države. Odbacio je tvrdnje zapadnih diplomata da se Ruska Federacija miješa u unutrašnja pitanja BiH i ostalih država na Balkanu.


- Ali, neprihvatljiva je arogancija Federice Mogherini, visoke predstavnice EU, koja kaže da je Balkan u Evropi i Rusija nema šta tu da traži. Zemlje Balkana imaju pravo i da budu u Evropskoj uniji i da razvijaju odnose s drugim državama, naglasio je Lavrov.


Dodik o Americi


Uz izražavanje zadovoljstva zbog ​ dolaska ministra Lavrova, Dodik je istakao da je to dokaz međusobne dobre saradnje.


- Želim da zahvalim predsjedniku Putinu na pažnji koju nam je uvijek pružao, rekao je Dodik, dodavši da je “Rusija privržena miru, poštivanju međunarodnog prava i Dejtonskom sporazumu i da je to ono što nas čini još bližim”.


- Ali, moram da kažem da su intervencije koje su činili mnogi visoki predstavnici degradirale Dejtonski sporazum, otele naše nadležnosti iz izvornog Daytona i učinile da se RS bori za svoj status koji je ostvario mirovnim sporazumom, naglasio je Dodik i zahvalio na čvrstom stavu koji zastupa Rusija prema Dejtonskom sporazumu.


Dodao je i da zahvaljujući RS-u naša zemlja nije glasala za sankcije koje je UN trebao uvesti Ruskoj Federaciji, a da se “Rusija odužila blokirajući u Vijeću sigurnosti UN-u da se usvoji deklaracija o osudi genocida u Srebrenici”.


Naglasio je da “voli i poštuje Rusiju”, ali želi i saradnju s drugim državama i narodima. Naveo je kako “Zapad proizvodi antirusku histeriju”, te ustvrdio da se Rusija ne miješa u unutrašnja pitanja BiH.


- Ne plaća Rusija medije koji rade na destabilizaciji RS-a, već Velika Britanija te SAD i američka odlazeća ambasadorica. Njeno miješanje u BiH dovedeno je do neukusa, istakao je Dodik.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message