Simulacija užasa: Evo što bi se dogodilo kad bi nuklearna bomba eksplodirala u Sarajevu

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 17 Postavljeno

U kampanji podizanja svijesti od opasnosti koje nuklearno oružje nosi sa sobom, neprofitna organizacija "Outrider", koja se bavi utjecajem najvećih ljudskih prijetnji poput nuklearnog oružja i klimatskih promjena, na svojoj internet-stranici pruža mogućnost da se vide razmjere katastrofe koje bi mogla imati upotreba ovakvog oružja, piše Dnevni avaz.


U simulaciji bacanja nuklearne bombe tipa "W87" (koju koriste Amerikanci) na Sarajevo, poginulo bi 154.848 ljudi, dok bi 173.595 bilo povrijeđeno.Udar ovakve bombe uništio bi gotovo sve u radijusu od oko 40 kvadratnih kilometara, a toplotni val bi se osjetio na čak 100 kvadratnih kilometara.


Iako zaista ovi podaci zvuče zastrašujuće, to je ništa u usporedbi s ruskom nuklearnom bombom nazvanom "Car", koja je mnogo jača od američke "W87".


Naime, u slučaju da ruska nuklearna bomba eksplodira u Sarajevu, mrtvih bi bilo mnogo više.


Poginulih bi bilo 512.928, udar bi pokrio čak 800 kvadratnih kilometara, a toplotni val bi prekrio, vjerovali ili ne, 7.000 kvadratnih kilometara.Razaranje od nuklearnog oružja je zastrašujuće i kompletna planeta bi se iskreno trebala nadati da ovakve bombe nikada neće biti bačene.


Dnevnik.ba


Glavne rubrike: 
Događaji rubrike: 
Kratki opis: 
Razaranje od nuklearnog oružja je zastrašujuće i kompletna planeta bi se iskreno trebala nadati da ovakve bombe nikada neće biti bačene.
Slike: 
dnevnik.ba
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message